latinica  ћирилица
26/08/2014 |  09:21 | Аутор: Б92

Горење више није словеначко

Након Меркатора, Фруктала и Дроге Колинске и "посљедњи словеначки социјалистички див", Горење, више није у домаћим рукама.

Након успјешно преживљене транзиције, и три докапитализације, исказане кроз укупну вриједност од 36,6 милиона евра и реализоване у посљедњих годину и по, сада 51,9 одсто власничког удјела у Горењу држе странци, преноси Пословни дневник.

У велењској компанији која дуже од пола вијека производи кућне апарате појединачно највеће удјеле иза којих стоји инострани капитал имају Међународна финансијска корпорација (ИФЦ) с 11,8 одсто те јапанска групација Панасоник с 9,5 одсто, која је у Горење поткрај 2012. године инвестирала 10 милиона евра.

Премда су Управа и Надзорни одбор компаније у августу 2013. Скупштини дионичара изнијели пројекцију како намјеравају докапитализацијом у три круга темељни капитал повећати са 66 на 129 милиона евра, то није реализовано.

Наиме, у извјештају о пословању за првих шест мјесеци ове године објављен је податак да основни капитал износи 101,9 милиона евра.

Горење је у пола године остварило приход у висини 601 милион евра, што је наспрам учинка за исто раздобље 2013. раст од 1,8 одсто. ЕБИТДА је скочила знатно више, чак 17,2 одсто, на 43,1 милион евра, док је нето добит износила 3,1 милион евра. С обзиром на то да је лани на полугодишту Горење исказало губитак од 7,8 милиона евра, ова је година засад донијела позитивније трендове.

Словенци су годинама одолијевали изазовима приватизације на интернационалном нивоу задржавајући под државним старатељством највеће компаније или у портфељима локалних тајкуна упркос њиховом посрнулом пословању.

Пословни дневник пише да је најбоља илустрација опирања доласку нових власника вишегодишња везана уз Меркатор који постаје дио Агрокора.

У међувремену је из лепезе негдашњих привредних узданица српски Нектар преузео Фруктал, хрватска Атлантик група Дрогу Колинска.

Европска комисија ових дана инсистира на стечају Елана због незаконитих субвенција, а новог премијера Миру Церара чека пакет 15 фирми у већинском власништву државе чију су приватизацију кратко закочили недавни ванредни парламентарни избори.