latinica  ћирилица
30/08/2014 |  11:48 | Аутор: ТАНЈУГ

Експериментални лијек за еболу излијечио 18 мајмуна

Експериментални лијек за еболу излијечио је свих 18 мајмуна заражених смртоносним вирусом током испитивања новог лијека, што повећава наду да би "ZMapp" могао да помогне у борби против епидемије која бјесни у земљама Западне Африке, објавио је магазин "Nature".
Биљке из којих се узимају антитела за вакцину - Фото: АП
Биљке из којих се узимају антитела за вакцинуФото: АП

Мајмуни су добили лијек "ZMapp" три до пет дана пошто су заражени вирусом и када је већина њих показала симптоме болести, а лијек је такође, потпуно заштитио од болести шест других мајмуна којима је дат у нешто другачијој верзији три дана од инфекције током пилот-теста.

"Ниво побољшања потпуно је био ван мог искреног очекивања", рекао је један од вођа пројекта Гери Кобингер из Канадске агенције за јавно здравље у Винипегу, док је др Ентони Фаучи директор Националног института за алергије и инфективне болести Канаде навео да је за животиње, резултат изузетно импресиван, пише BBC.

Не зна се како ће лијек утицати на људе, који може да се узима и до 21 дана од када се појаве симптоми болести, мада обољели не би били заражени на начин као што су били заражени мајмуни током експеримента у лабораторији.

Неколико стручњака је навело да није могуће процјенити опсег могућности лијечења људи, али је охрабрујуће да су се животиње опоравиле пошто су лијечене "ZMapp-ом" и то пошто је узнапредовала болест.

Лијек "ZMapp" никада није био тестиран на људе прије него што су се два америчка хуманитарца заразила еболом док су радили у Африци и било им дозвољено да примјене лијек мада је био у фази експеримента, а ограничене количине истог лијека дате су још петорици других пацијената.