latinica  ћирилица
30/08/2014 |  13:57 | Аутор: Вечерње новости

Боја очију одређује праг бола

Истраживање у Питсбургу је показало да плавооке и зеленооке припаднице њежнијег пола мање осјећају бол приликом порођаја у односу на жене са црним и смеђим очима. Плавоокима потребно више да би се напиле.
Око - Фото: архив
ОкоФото: архив

Очи нису само огледало душе. Њихова боја показује колики праг бола одређена особа може да поднесе, али и ко је за које спортове талентован, установили су научници са Универзитета у Питсбургу.

Обављено истраживање је показало да плавооке и зеленооке припаднице љежнијег пола мање осјећају бол приликом порођаја у односу на жене са црним и смеђим очима. Занимљиво је и да су плавооким особама потребне веће количине алкохола да би се напиле, у поређењу са особама смеђих и црних очију.

Одговор зашто је то тако научници су пронашли у генима. Тврде да постоји 12 различитих комбинација гена који дају одређену боју очима. Истовремено, ти гени утичу и на нека друга дешавања у организму. Па тако, примјера ради, меланин који утиче да нечије очи буду тамније, истовремено убрзава реакције у мозгу, због чега је тамноока особа осјетљивија на алкохол.

Доказали су и да особе са тамним очима, због карактеристичних комбинација гена постижу боље резултате у спортовима као што је бејзбол, док су плавооки бољи у активностима гдје је неопходно планирање, као што је играње голфа.