latinica  ћирилица
31/08/2014 |  17:18 | Аутор: Агенције

Шта се дешава са кожом када изгоримо?

Љето је већ при крају и наша кожа је већ одавно уморна. Без праве заштите, као што су крема са заштитним ефектом, гардероба или хлад, ултравиолетни зраци могу оштетити нашу кожу а један од најинтензивнијих и најочигледнијих су опекотине до сунца.

"Када изгоримо, то значи да је кожа оштећена а неки њени дијелови и мртви - конкретно ћелије епидермалног слоја коже. У техничком смислу ултравиолетни зраци подстичу стварање слободних радикала и оксидативног стреса који оштећује ДНК", објашњава дерматолог Ник Шулц за ХуффПотс.

Упала се показује црвенилом, отоком и осјећајем топлине и нелагодности који настају када изгорите на сунцу. Када у исто вријеме умру ћелије коже и кожа се упали - долази до љуштења коже и то свега неколико дана послије горења коже.

"Чак и када мало поцрвените, то је својеврсна повреда за вашу кожу“, рекао је др Дејвид МекДанијел и додао: “И то је индикатор да сте достигли минималну еритемалну дозу (Минимал Еритемал Досе – МЕД), најнижу дозу излагања сунцу која је потребна да изгорите. Она је различита од особе до особе".

Када кожа више не може да се носи са сунцем почињу да се појављују пликови који садрже течност у себи. Обзиром на то да је епидермис оштећен тако јако, онда се течност скупља између епидермиса и дермиса формирајући чиреве.

Шулц није препоручио кидање ових чирева већ детаљно прање руку и потапање игле у алкохол, којом је потребно нежно пробити чир са спољашње стране, затим избацити течност и покрити чир антибиотском машћу и завојем.

Зашто нам је потребно различито вријеме да изгоримо?

Вријеме које је потребно да неко изгори као и тежина повреде зависи од неколико фактора, као што су УВ индекс (који може бити различит ако је сунце прекривено облаком) и висина. Људи у вишим поднебљима имају и већи ризик да изгоре јер су ближе сунцу.

Тип коже је такође важан као и колико се времена излажемо сунцу. Дерматолози користе Фицпатрикову класификацију типова коже како би одредлили ко је у највећем ризику од рака коже и да изгори.

Постоји шест типова коже који се рангирају од свијетлог ка тамном. Људи са кожом типа 1 су екстремно свијетли и јако лако изгоре на сунцу, такође су под великим ризиком од меланома. Људи са кожом типа 6, са друге стране, су екстремно тамни и ријетко изгоре али су такође под ризиком од рака коже због велике изложености сунцу.

Вријеме горења такође зависи од више фактора – ако некога са типом 1, 2 или 3 оставите на плажи у средишњем дијелу дана, веће су шансе да изгори и код неких је довољно свега 15 минута а код неких много више.

Одбрамбени механизми

Наше тијело има природни одбрамбени механизам од сунца – управо тамњење коже је једна врста самопротективног механизма. “Ваша кожа практично покушава да направи мале сунцобране, било да је ријеч о пјегама или о тамном тену“, објашњава МекДанијел.

“Пигмент је мали сунцобран коју покушава да сачува ДНК“, каже МекДанијел и додаје да је тамна боја коже уједно и њена повреда.