latinica  ћирилица
01/09/2014 |  11:39 | Аутор: СРНА

Бука авиона изазива инфаркт и мождани удар

Бука авиона може да узрокује оштећења крвних судова, раст притиска и несаницу, а све то појачава ризик од инфаркта и можданог удара - упозоравају љекари.Тим професор Томаса Минцела из Мајнца тестирао је 60 особа које живе близу аеродрома.

Средњи ниво симулираних летова износио је око 46 децибела, а истраживачи су лијековима заштитили учеснике експеримента од могућих штета по њихове крвне судове. Упркос томе, функције њиховог организма биле су погоршане.

У једној пријашњој студији већ је доказано да бука авина наноси штету крвним судовима здравих људи. При томе није играло улогу јесу ли они будни или не. Дакле, људи региструју буку с неба свјесно или несвјесно.

Многи људи који живе близу аеродрома у Њемачкој истичу да су узнемирени када се ноћу буде, јер се тада производе хормони стреса попут адреналина.

Авионска бука у околини Келна достиже у појединим тренуцима и 80 децибела, па научници тврде да би авиони по ноћи требали бити на земљи, а не у зраку.

Човјек који је стално изложен ноћној буци не може дугорочно добро да функционише. Посебно је штетна за дјецу.

Политичари би требао да смање дозвољене граничне вриједности за ноћне летове - смтрају љекари.

За многе авио луке Њемачкој вриједи забрана ноћних летова, али не и за Келн и Бон. Свако ко жели да се ујутро окупа негдје на југу Еуропе, може полетјети усред ноћи.

Највише буке, ипак, производе теретни авиони.

Неки авиони су бучнији од других, али ниво буке зависи од тежине терета. Ако су "накрцани" до максимума, ниже лете и стварају више буке.

Љекари наводе да би било добро да путнички и велики теретни авиони не лете између 22.00 часа навече и 6.00 ујутро - наводи Дојче веле.