latinica  ћирилица
01/09/2014 |  18:58 | Аутор: РТРС

Побиједите алергију овим намирницама!

Велики број људи у овом периоду мучи алергија, посебно амброзија. Да бисте спријечили цурење носа и натечене очи, уврстите у исхрану здраве намирнице које вам у томе могу помоћи.

Поврће црвене, плаве или љубичасте боје пуно је пигмента - антоцијанина, који садржи антихистамин неопходан у борби против упале. Што је поврће јаче боје, то је богатије овим састојком. Неке од намирница које помажу у сузбијању хуњавице изазване алергијом су црвена репа, вишње и трешње, црвени лук и боровнице.

Храну са омега-3 масним киселинама никако не треба избацивати из исхране, а налази се у лососу, иверку и скуши, али и у ланеном сјемену, чиа сјемену и орасима. Најбоље је да се конзумирају два до три пута недјељно.

Кефир је одличан савезник у борби против сезонских алергија. 

Уколико вам цури нос, обавезно у храну ставите мало зачина. Љута паприка и ђумбир су природна средства за смањивање конгестије, јер смањују слуз и чисте носне канале. Зачине можете додати и у сок, јер ће ефекат бити исти. Једите мед, јер он јача имуносистем.

Чај од коприве
У 2-3 чаше прокуване воде ставите 3-4 кашике сушене коприве. Пустите да одстоји пет минута, а потом у напитак ставите кашику меда. Овај чај можете пити током цијелог дана, али пошто је диуретик, требало би да му додате више воде да би био свјеж. Избјегавајте сушену коприву у кесицама, јер је чиста коприва много ефикаснија.