latinica  ћирилица
09/09/2014 |  13:37 | Аутор: Агенције

Ово никако немојте радити послије јела

Послије јела обично волимо да мало отпустимо каиш, поједемо воћку, мало прошетамо или легнемо да одспавамо. Не бисте вјеровали, али све ово није препоручљиво да радите послије јела.

За неке ствари које радимо послије јела, а за које смо убијеђени да су добре за нас, испоставило се да смо гријешили. А ево и зашто.

Пушење

Пушачи обично воле да запале послије оброка. Дуван свакако не препоручујемо, али послије јела је посебно опасно. Јер, како стручњаци тврде, ако запалите цигарету одмах послије оброка штетите организму као да сте запалили 10 цигарета одједном. Ризик од рака плућа је повећан. Такође пушење посебно утиче и на погоршање синдрома иритабилног колона (нервозе цријева).

Шетња

Иако је ово један од најчешћих савјета, шетња послије јела и није тако добра за вас како се мислило. Ако одмах одете у шетњу пробавни систем неће бити у могућности да обради и "упије" све нутријенте из хране коју поједемо. Најбоље је да сачекате бар пола сата послије јела и онда се упутите у шетњу (на око 10 минута). Нећете имати стомачних проблема, а шетња ће вам годити.

Воће и чајеви

Ако послије ручка или вечере одмах "скочите" на воће може доћи до појаве надутости. Воће неће "моћи да дође на ред" за варење. Сачекајте сат или два, па онда једите воће.

Чајеви су феноменални и одлични за пробаву, али не и одмах након оброка. Они садрже полифеноле и танине, који отежавају апсорпцију гвожђа. Ово је посебно лоше за оне који имају недостак гвожђа, обично за дјецу и труднице. Шољицу чаја скувајте сат времене послије јела.

Купање и спавање

Већина људи послије посла руча, одмах оде на купање, па на поподневну "дремку". Међутим, ово је врло лош потез. Ако се купате одмах послије оброка крв ће кренути да јаче циркулише у ногама, рукама занемарјући стомак, што може ослабити пробавни систем. Сачекајте 30 минута послије ручка или вечере.

Дријемање послије ручка није добро, јер ћете тако успорити варење. Може доћи до нелагодног осећаја у устима и грлу, али и хркања. Спавајте тек 2 сата послије оброка.

Најбоље је да послије оброка сједнете минут-два, лагано поспремите сто, спремите се за шетњу (у томе ће вам проћи већ препоручених пола сата) и изађете напоље и шетате 10 минута.