latinica  ћирилица
13/09/2014 |  19:37 | Аутор: РТРС

Битка за Француску - први дио

Иза нас су први мечеви квалификација за Европско првенство 2016.

Поједине репрезентације имају доста разлога за задовољство на премијери, док се поједине морају хватати за главу и консолидовати редове желе ли у Француску. Није било већих дербија, осим, можда, дуела Швајцараца и Енглеза.

Као бомба, одјекнуо је резултат првог дана, Португал - Албанија 0:1. Погодио је Балај, за радост своје селекције и главобољу Поруталаца, који су још једном показали да нису иста екипа без Кристијана Роналда. Као епилог овог сусрета, Пауло Бенто је поднио оставку на мјесту селектора Португала. Руку на срце, Албанија је само кулминација серије лоших резултата сада већ бившег селектора Португала. Подсјећамо, и са Роналдом у тиму, Бенто није одвео свој тим даље од групне фазе Мундијала у Бразилу.

 

 

Претјерано увјерљиве нису биле ни селекције Данске и Њемачке. Обје репрезентације оствариле су тијесне побједе, са голом предности у мечевима у којима се од фаворита очекивало пуно више. Вриједну побједу остварили су Румуни на гостовању у Грчкој.

Први дан квалификација донио је и деби репрезентације Гибралтара. Уз дужно поштовање, репрезентација коју чине ватртогасац, електричар, полицајац, достављач и још понеки "фудбалер", са два професионлна играча, није могла боље проћи од пораза са Пољацима. Додуше, 7:0 је мало превише.

 

 

Други дан донио је дерби меч између Швајцарске и Енглеске. Чини се да су фудбалери "Гордог албиона" озбиљно схватили резултат Швајцарске на протеклом Мундијалу и тијесан пораз од Аргентине у осмини финала. Играчи Роја Хоџсона одиграли су озбиљан меч и са два гола Велбека остварили прву побједу.

Пробудили су се и Шпанци, након дебалка на шампионату свијета. Кренули су силовито и, уколико се изузме очекивано велики пораз Гибралтара од Пољске, остварили највећу побједу првог кола, страдала је Македонија са чак 5:1.

У преосталим занимљивим мечевима Аусутрија и Шведска су подијелиле бодове, а Црна Гора уписала побједу против Молдавије. 

Још један бомбастичан резултат одјекнуо је у првом колу квалификација. Трећег дана првог кола квалификационих мечева, фудбалери Босне и Херцеговине поражени су у Зеници од Кипра са 2:1! Промашио је Пјанић пенал,али без обзира, мишљење је како је БиХ одиграла најгору утакмицу од када је са клупе води Сафет Сушић. Критике на рачун селектора стигле су са свих страна, и од навијача, али и од његових изабраника.

Најгласнији је био Сенад Лупић који је јавно прозвао селектора како није најбољи тим извео на терен. Добио је фубалер одговор свог селектора како нема право да говори о саставу, поготово јер је био у дилеми да ли да прилику да њему или Салиховићу и како је можда баш ту и погријешио. Још гласнији били су навијачи који су Фудбалском савезу БиХ упутили писмо који су посљедњу утакмицу БиХ назвали срамотом, те играче и челнике савеза за незалагање упозорили "жутим картоном".

Сушић је подмладио репрезентацију, па је тако у првом мечу квалификација шансу дао Прцићу, Сушићу и Шуњићу. Међутим, показало се да ни они, али ни остали играчи нису довољно озбиљно схватили Кипране. Селекцији БиХ тек предстоје изазови, јер ће "раштимана" екипа за мјесец дана угостити одличну Белгију.

 

 

Велико изненађење десило се у Чешкој гдје су Холанђани поражени са 2:1 голом у посљедњем минуту меча. Исланђани су "охладили" Турке и испратили их кући са три гола у мрежи. Хрвати су се мучили са Мaлтом до другог полувремена, али на крају славили са 2:0.

 

Резултати првог кола квалификација за Европско првенство 2014:

Група А

Чешка - Холандија 2:1
Казастан - Латвија 0:0
Исланд - Турска 3:0

1. Чешка 1 3
2. Исланд 1 3
3. Казастан 1 1
4. Латвија 1 1
5. Холандија 1 0
6. Турска 1 0

 

Група Б

Андора - Велс 1:2
Босна и Херцеговина - Кипар 1:2

1. Кипар 1 3
2. Велс 1 3
3. Андора 1 0
4. Босна и Херцеговина 1 0
5. Белгија 0 0
6. Израел 0 0

 

Група Ц

Луксембург - Бјелорусија 1:1
Шпанија - Македонија 5:1
Украјина - Словачка 0:1

1. Словачка 1 3
2. Шпанија 1 3
3. Бјелорусија 1 1
4. Луксембург 1 1
5. Македонија 1 0
6. Украјина 1 0

 

Група Д

Грузија - Република Ирска 1:2
Њемачка - Шкотска 2:1
Гибралтар - Пољска 0:7

1. Њемачка 1 3
2. Пољска 1 3
3. Република Ирска 1 3
4. Грузија 1 0
5. Гибралтар 1 0
6. Шкотска 1 0

 

Група Е

Естонија - Словенија 1:0
Сан Марино - Литванија 0:2
Швајцарска - Енглеска 0:2

1. Енглеска 1 3
2. Естонија 1 3
3. Литванија 1 3
4. Сан Марино 1 0
5. Словенија 1 0
6. Швајцарска 1 0


Група Ф

Мађарска - Сјеверна Ирска 1:2
Фарска Острва - Финска 1:3
Грчка - Румунија 0:1

1. Финска 1 3
2. Сјеверна Ирска 1 3
3. Румунија 1 3
4. Фарска ОСтрва 1 0
5. Грчка 1 0
6. Мађарска 1 0

 

Група Г

Русија - Лихтенштајн 4:0
Аустрија - Шведска 1:1
Црна Гора - Молдавија 2:0


1. Црна Гора 1 3
2. Русија 1 3
3. Аустрија 1 1
4. Шведска 1 1
5. Лихтенштајн 1 0
6. Молдавија 1 0

 

Група Х

Азербејџан - Бугарска 1:2
Хрватска - Мaлта 2:0
Норвешка - Италија 0:2


1. Бугарска 1 3
2. Хрватска 1 3
3. Италија 1 3
4. Азербејџан 1 0
5. Мaлта 1 0
6. Норвешка 1 0

 

Група И

Данска - Јерменија 2:1
Поругал - Албанија 0:1


1. Албанија 1 3
2. Данска 1 3
3. Јерменија 1 0
4. Португал 1 0
5. Србија 0 0

 

Реми Адвоката као увод у квалификације

Србија улази у квалификације за Европско првенство са новим селектором. По преузимању тима, Дик Адвокат, увео је и прве промјене у раду са репрезентацијом Србије. Фудбалери на тренинзима репрезентације неће више спавати у Старој Пазови, него у Хајату. Селектор је мишљења како је играчима преко главе боравка у тренинг центрима и жели им промијенити амбијент. За вријеме док буде на кормулу "орлова" Адвокат неће живјети у Србији, него ће враћати кући и поново долазити за вријеме тренинга и одригравања мечева квалификационог циклуса.

Репрезентација Србије, која се налази у групи И квалификација за Еуро 2016, заједно са Поругалом и Данском, била је слободна у првом колу и одиграла је пријатељски меч са Француском. Овај меч био је деби Дика Адвоката на клупи "орлова". Пријатељски меч на стадиону Партизана завршио је пријатељски, 1:1, а утисак је да је Србија одиграла једну безидејну утакмицу у којој је још једном испливао проблем нападача. Осим покушаја из прекида, и наравно, гола Коларова, Срби нису направили озбиљне прилике.

 

 

Поред свега тога, појавила су се нагађања о незадовољству Холанђанина понашањем појединих играча на тренинзима. Прије свих то се односило на нападача Александра Митровића, који због тога и није почео у првој постави. У међувремену, појавила се вијест да се Бојан Кркић предомислио у вези са наступом за Србију.

 

 

Подсјећамо, када је Србија покушала да наговори Кркића да игра за "орлове", он није хтио ни да чује. Играо је у Барселони и надао се озбиљној улози у тиму “Црвене фурије“. Био је и најмлађи дебитант у дресу Шпаније када је заиграо против Француске 2008. године. Међутим, шест година касније од дреса Барселоне стигао је до енглеског Стоука, а од репрезентације Шпаније је предалеко. Како пишу београдски медији, Кркић жели да наступи за Србију већ на почетку квалификација за Европско првенство у Француској. Он жели разговор са Адвокатом и чека позив неког из српског савеза. Наводно и његов отац већ увелико ради на припремању неопходне документације.

 

 

На стадионима вријеме стало

Реализација у нападу није једини проблем за Србију. Проблема има и на другој страни. Французи, који су са овацијама испраћени са стадиона црно-бијелих, захвалили су се публици на топлом дочеку, али у изјавама указали на проблем који челници ФСС морају да рјешавају што прије. Према ријечима Бенземе терен стадиона у Хумској био је јако лош и тешак за игру. На исти проблем указао је и селектор “орлова“ који је за стадион ЈНА изјавио да има добро освјетљење,али да је терен никакав и како се мора мијењати.

 

 

Поставља се питање, зашто не угостити репрезентацију на Маракани? Зато што стадион црвено-бијелих има проблема са расвјетом.

Наиме, у извештајима које су правила званична лица УЕФА давно је скренута пажња да су рефлектори на стадиону Црвене звезде прилично трошни, да производе освјетљење од 800 до 900 лукса, док је минимум 1.400 лукса па навише.

Подсјећамо, рефлектори на Маракани су подигнути још 1971. године, и данас неке сијалице не раде, па је свјетло још мање јачине него што је предвиђено.

Чини се како су критике уродиле плодом, па су челници клуба из Хумске изјавили су како ће травњак стадиона ЈНА бити замијењен, и то "по убрзаном темпу", послије утакмице Партизана и Тотенхема у Лиги Европе. 

Свој први меч у квалификацијама, Србија ће одиграти 11. октобра на гостовању у Јерменији, а да ли ће 14.октобра дочекати Албанију на "задовољавајућем" терену, остаје да се види.

 

ПРИПРЕМИО: БОЈАН МИЧИЋ