latinica  ћирилица
14/09/2014 |  09:08 | Аутор: Агенције

Крвна група узрок губитка памћења?

Тим научника је објавио резултате истраживања који показују да особе са АБ крвном групом имају 82 одсто већи ризик за добијање когнитивних и проблема са меморијом.

Особе са изузетно ријетком крвном групом могле би да се налазе у већем ризику када су проблеми са меморијом у питању, пише Хафингтон пост.

Нова студија објављена у журналу Неурологија тврди да особе са АБ крвном групом имају 82 одсто већи ризик за добијање когнитивних и проблема са меморијом како старе.

Истраживачи су проучавали податке студије која је обухватила више од 30.000 особа старијих од 45 година. Они су потом идентификовали групу од 495 особа, које су развиле проблеме са меморијом или когнитивним способностима у периоду од три и по године.

Учесници студије су рјешавали когнитивне тестове током трајања истраживања, а резултати су потом упоређивани са резултатима сличне групе од 587 особа које нису имале никаквих проблема са меморијом.

Истраживачи су током студије такође открили да људи са вишим нивоима фактора осам, протеина који помаже при згрушавању крви, имају скоро 25 одсто већи ризик од развијања когнитивних проблема у поређењу са особама са нижим нивоима овог протеина.

Особе са АБ крвном групом имају више нивое овог протеина, додају научници.

„Наша студија је посматрала крвну групу и ризик од когнитивних проблема, али неколико других истраживања показало је да и други фактори попут високог крвног притиска, високог холестерола и дијабетеса такође повећавају ризик за настајање когнитивних проблема и деменције. Крвна група је такође повезана са другим васкуларним стањима као што је мождани удар, тако да наше откриће наглашава и везе између васкуларних проблема и здравља мозга, мада су потребна додатна истраживања како би се ови резултати потврдили“, каже Мери Кушман са Универзитета у Вермонту, која је водила ово истраживање.

Стручњаци савјетују да је најбољи начин да се одржи здравље мозга одржавање здраве исхране, избјегавање цигарета и редовно вјежбање.