latinica  ћирилица
14/09/2014 |  09:16 | Аутор: Агенције

Изненађујуће ствари које могу погоршати алергију

Алергије никада нису забавне. Циљ је да се максимално умањи реакција организма, али мало ко зна да свакодневне мале ствари које чинимо заправо могу погоршати симптоме, пише "Хуфингтон Пост".

Шта све може погоршати симптоме алергије:

Производи са протеинима сличним полену

Уколико шмрчете и кијате, врло је могуће да имате и проблеме са одређеним воћем и поврћем. За то су криви протеини који се могу наћи на површини сировог воћа и поврћа, укључујући ту јабуке, парадајз и диње, иако свака поленска алергија има посебне намирнице које је могу активирати.

“Полен и протеини у храни су попут блиских рођака тако да ваше тијело мисли да добија полен. Гуљење производа може умањити реакцију организма, па чак и његово кување“, тврди Клиф Басет, оснивач Центра за бригу о алергијама и астми у Њујорку.

Контактна сочива

Када се ситуација са поленом погорша, можда би требало да почнете да носите наочари. “Уколико заробите полен у очима, и он остане тамо, могуће је да ће доћи до додатних проблема“, тврди Дејвид Розентрих, директор Центра за алергије и имунологију у Монтефиоре медицинском центру.

Мека контактна сочива су посебно склона апсорпцији иританата који се преносе ваздухом, као што су полен и дим. Мека сочива пропуштају више кисеоника, али могу апсорбовати све што се налази у сузама.

Стрес

Истраживачи са Охајо универзитета открили су да је 64 одсто особа које су пријавиле повећан ниво стреса такође имало и више упала изазваних алергијама. “Када се не осјећате добро и нервозни сте, у том тренутку се ваши симптоми погоршавају“, тврди Розентрих.

Алкохол

Алкохол, посебно црно вино, могу да погоршају алергију. “Поједине особе су јако осјетљиве на сулфите, и то им погоршава алергије“, тврди Розентрих. Ова једињења се могу наћи у пиву и вину.

Парфеми и свијеће

Све са мирисом може довести до иритације капака и назалних путева, тврди Басет. То укључује и парфеме, свијеће и празничне декорације.

Хлор

Пливање у базену са хлором, па чак и сједење поред њега, може бити подједнако лоше по алергије као свијеће и парфеми. Затворени базени су знатно гора опција од отворених зато што је хлор пристуан у малом простору.

Одјећа

Деликатан вунени џемпер који носите три пута прије прања може бити ужасан по вашу алергију. Одјећа, посебно она направљена од грубих и љепљивих тканина попут вуне – просто сакупља полен и прашину. “Прање након сваког ношења је кључно за све који пате од алергија, посебно током сезоне алергија, тако да је боље да се опремите памучним производима, сматра Розентрих.

Јутарње купање

Полен се не лијепи само за вашу одјећу. Он се такође може наћи у коси и на кожи. “Сићушне честице сљећу на вас попут прашине. Проблем са поленом је то што га не можете видјети у ваздуху. Уколико се пробудите надувени ујутро, туширање прије одласка на спавање може спрати алергене који су прикачени на тијелу“, објашњава Розентрих.

Вријеме

Ваша алергија се може погоршати током сувих, сунчаних и вјетровитих дана. Тада су идеални услови да дрвеће почне да отпушта полен, и самим тим ће га бити више у ваздуху. Дани са кишовитим временом су најбољи за све који пате од алергија зато што тешка киша спира полен из ваздуха, тако пружајући преко потребно олакшање.

Пасивни дим

Алергија може бити додата на дугу листу проблема које изазива пушење. Баш попут свијећа и парфема, и дим цигарете може довести до иритације респираторних путева, тако да би требало избјегавати просторије препуне дуванског дима.