latinica  ћирилица
14/09/2014 |  09:50 | Аутор: СРНА

Критично у Сиску, очекују се два велика таласа

У Сиску је све спремно за евакуацију, јер се у наредна 24 часа очекује да се у овом граду споје два велика водена таласа која долазе ријекама Савом и Купом.

Замјеник жупана Зденко Ваховец рекао је да су припремљени планови за евакуацију људи и стоке, уколико буде потребно.

Очекивања су да се вечерас на сисачком подручју споје два рекордно висока водена таласа која долазе Савом из Загреба, односно Словеније, и Купом из Карловца, преносе хрватски медији.

Руководилац главног центра одбране од поплава "Хрватских вода" Зоран Ђуроковић истакао је да ће због високих водостаја и веома великих количина падавина ретенције Лоњско и Одранско поље ускоро бити пуне, а да додатну опасност представљају набујале ријеке Глина, Уна, Лоња, Одра које ће додатно оптеретити Купу и Саву.

Радници "Хрватских вода" подигли су у висину насип у Одранском пољу, дјелимично је подигнут и насип у Старом Прачну у дужини од 600 метара, док на ретенцији Лоњско поље насип није довршен.

Због велике опасности од поплава на сисачком подручју је више стотина припадника Хрватске војске који с мјештанима учвршћују насипе и граде зечје насипе у Жажини и Суњском Селишту.

У Жажини је веома критично јер нису довршени радови на насипу па мјештани с припадницима Хрватске војске воде надљудску борбу да заштиту куће од водене бујице.

Због опасности од поплаве ванредна ситуација проглашена је и у Хрватској Костајници, којој пријети ријека Уна.

Водостаји Купе и Коране у Карловцу су синоћ достигли максимум, па су јутрос забиљежени благи падови.