latinica  ћирилица
14/09/2014 |  10:42 | Аутор: Агенције

Да ли вас тмурно вријеме чини депресивним?

Иако има људи којима је кишно вријеме романтично, већина ће рећи да их такве временске (не)прилике чине безвољним и тужним.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

Ове године боло је много кишних дана па многи имају утисак да љета (у правом смислу) није ни било.

И ови посљедњи љетни дани су у знаку тмурног и кишовитог времена, а ни дугорочне прогнозе не охрабрују.

Киша у неким људима буди сјету, нерасположење, па чак и интензивније емоције туге и безвољности. Ријетко ко се за вријеме кишног дана не би радо склупчао под топло ћебе и одмарао се уз неки филм. Али, да не бисте пропуштали драгоцено вријеме и да бисте били срећнији и продуктивнији, времену не треба да придајете толико пажње.

Истраживања су показала да метеоропате заиста постоје и да постоји повезаност времена и расположења, као и стања организма, али то се првенствено односи на нагле промјене времена и температура, као и нагле промјене у атмосферском притиску и влажности ваздуха.

Научници Универзитета Хумболт у Берлину покушали су да открију и да ли куша може да утиче на наше расположење.

Спровели су истраживање на узорку од 1.233 људи, али нису успјели да докажу да постоји јасна повезаност између сунчаног времена и среће као и кишновитог времена и депресије.

Уочили су да дуготрајно тмурно вријеме и недостатак природне свјетлости може изазвати непријатне емоције, али су истакли да је потребно још истраживања која ће боље објаснити ту повезаност.