latinica  ћирилица
15/09/2014 |  08:33 | Аутор: Index.hr

Ванредно стање у Међимурју, у Словенији се вода не повлачи

Ноћас у 2.30 сати проглашене су ванредне мјере одбране од поплава на ријеци Мури за подручје од ушћа Муре у Драву преко Горењака па све до подручја Волошчак са ушћем Трнаве.

Водостај ријеке Муре на водомјеру у Горичану прешао је ниво од +420 цм уз забиљежен водостај од +426 цм у 2 сата уз тенденцију даљњег пораста. У 5 сати ујутро забиљежен је водомјер од +455 цм.

И даље трају ванредне мјере у Мурском Средишћу гђе је водостај Муре растао током цијеле ноћи. У поноћ је водостај био на +524 цм, а у 6 сати ујутро на +533 цм.

Још десетак мјеста низводно од Карловца одсјечено

У 7 сати ујутро ријека Корана налази се на 781 центиметар што значи дај је пала за додатних 22 центиметра од поноћи. Водостај Купе је на 776 па произлази да је брзина опадања код обје ријеке подједнака.

Проблеми су и даље велики у околини града, посебно низводно од Карловца гдје је вода још увијек у бројним двориштима, те на саобраћајницама, тако да је десетак мјеста још увијек одсјечено.

 

 Обилне падалине посљедњих дана проузроковале су проблеме у неколико жупанија.

Сисак се спрема за долазак водених таласа Купе и Саве, а ситуација би најтежа требала бити у уторак, кад се та два таласа споје.

Процјењује се да ће Сава у Црнцу достићи између 780 и 800 цм. Успоредбе ради, највиши овогодишњи водостај био је 794 цм.

Према ријечима Зорана Ђуроковића, руководиоца Главног центра за обрану од поплава Хрватских вода, водоток Саве се растерећује пуштањем воде у Лоњско поље, у којем су већ сада значајне количине воде, те да ће се и даље наставити пунити до максимума.

Процјењује се и да ће због велике количине воде Купа кренути узводно, па се очекује пораст воде у Одранском пољу од 70 до 80 цм.

 Словенија: Вода се и даље не повлачи

У Словенији су ноћашње кише у Помурју изазвале додатне проблеме, све расположиве службе су на терену и раде на избацивању воде из поплављених објеката, објавили су словеначки медији.
 Вода се са поплављених подручја још није повукла и највероватније је да ће се задржати још који дан. Ипак, стање на терену се побољшава и  већина водотокова опада. Највише проблема било је у области Долењске, Посавине, Засавине, Штајерске, Корушке и Прекомурја.
 У дијелу Словеније захваћеном поплавама понегдје ће школе и данас остати затворене.
 Вода је протеклих дана поплавила више од 850 стамбених и 240 привредних објеката,18 школа и вртића, активирано је више од 250 клизишта и евакуисана је 31 особа, а једна особа је страдала у аутомобилу који је захватила бујица.
 У помоћ је укључена и војска, те је у спасавању људи и материјалних добара, избацивању воде, учествовало више од 3.000 ватрогасаца, 150 припадника војске, Цивилна заштита, друге службе и грађани, наводе словеначки медији.
 И даље из Словеније не стижу добре вијести, јер река Мура код Горње Радгоне још увек расте, тако да се очекује нови пораст у сљедећим сатима и у Хрватској.