latinica  ћирилица
16/09/2014 |  09:12 | Аутор: ТАНЈУГ

Беч: И даље непотврђено о смрти малољетне Бошњакиње

Једна од двије малољетне Бечлијке, поријеклом из Босне, које су побјегле из породичног дома у Аустрији у Сирију наводно је погинула.

 Аустријски дневник "Салцбургер Нахрихтен" тврди да је једна дјевојка погинула, али за то нема потврде.
 Портпарол Министарства унутрашњих послова Аустрије Александар Мараковиц рекао је да и та установа располаже са том информацијом, да ју је провјерила, али да не може у потпуности да тврди да је она тачна.
Међутим, он је додао да су родитеље информисани да је њихова ћерка можда погинула.
 Генерални директор за јавну безбједност Конрад Коглер потврдио је одговарајуће гласине, истичући да се оне не могу тренутно верификовати.
Само дан раније је аустријска штампа пренијела да Сабина Селимовић (15) и Самра Кешиновић (16), које су у априлу пошле из Беча у џихад очигледно врбују тинејџере из Аустрије да им се придруже.
 Сабина и Самра су 10.априла напустиле породични дом у Бечу, а у опроштајној поруци родитељима су саопштиле да иду у Сирију да се боре за ислам.
 Од тада нема ни трага од њих, а Интерпол је пронашао слике две девојке босанског поријекла, које су одрасле у Бечу, одјевене у бурке са калашњиковима у рукама.
 Овог мјесеца полиција је успјела да спријечи друге двије малољетнице да из Граца отпутују у Сирију, које су рекле да су пошле у џихад.
 Полиција вјерује да су Самра и Сабина инспирисале те двије дјевојке да се придруже терористичкој организацији Исламска држава.
 Бечки дневник "Кронен цајтунг" тврди да Самра и Сабина редовно "четују" са младима на платформама социјалних мрежа, преносећи како имају одличан живот на фронту, величају убиства невјерника.
 Аустријска полиција претпоставља да ИС користи Самру и Сабину за врбовање малољетника, и указују да није познато да ли то чине својом вољом или су инструментализоване од стране терориста, то јест натјеране.
 За сада је потпуно нејасно шта је натјерало двије малољетне Босанке да оду у џихад. Прије одласка оне су имале контакт са младим Чеченима и посјећивале џамију у 2. бечком округу.