latinica  ћирилица
16/09/2014 |  11:15 | Аутор: СРНА

Данска: Пријавите источноевропљанина

Дански политичар Петер Кофод Поулсен стао је данас у одбрану одлуке да покрене интернетску страницу на којој ће људи размјењивати притужбе на држављане земаља Источне Европе, укључујући њихов наводни допринос расту стопе криминала.
 - Фото: Wikipedia
Фото: Wikipedia

Поулсен, који је из антиимиграционе странке "Данска народна партија", оптужен је за расизам након што је покренуо интернетску страницу "Пријавите источноевропљанина".

Он наводи да на овој страници жели да чује притужбе свакога чију је кућу опљачкао неки држављанин земаља Источне Европе, оних који су изгубили посао због "слабоплаћеног источноевропљанина" или оних које је на било који начин узнемиравао припадник ове групације народа.

На интернетској страници се наводи, позивајући се на прошлогодишње полицијске податке, да су држављани земаља Источне Европе извршили 27,4 одсто од укупног броја пљачки у Данској.

"Мислим да је неопходно да се поједине приче обичних Данаца изнесу на видјело, јер су суочени са проблемом због отворених граница", истакао је Поулсен.

Сваки четврти Данац гласао је на протеклим европским изборима за ДНП, што потврђује да је ово најјача данска партија у Европском парламенту.

Поновно увођење граничне контроле једно је од кључних питања које је током кампање изнио ДНП.

Поулсен је изјавио да је од краја прошле седмице, када је поставио интернетску страницу, примио око 1.900 порука. Он је признао да међу примљеним порукама има и непожељне поште и увреда од људи који нису сагласни са садржајем странице.