latinica  ћирилица
16/09/2014 |  13:01 | Аутор: Независне

"Ратни албум" свједочнство страдања

Капитална монографија "Ратни албум 1914 - 1918" потпуковника Андрe Поповића, први пут објављена 1926. године, а поводом стогодишњице Првог свјетског рата допуњена текстом и фотографијама које је уредио књижевник Милован Витезовић, промовисана је данас у Културном центру Бански двор у Бањалуци.

Издавач овог значајног дјела је "Православна реч" из Новог Сада, а ново издање је допуњено и предговором који су написали Томислав Николић, предсједник Србије, и Милорад Екмечић, академик.

"Ратни албум 1914 - 1918" изашао је уз благослов Његове светости патријарха српског господина Иринеја, а представља историјски преглед Првог свјетског рата и догађаја који су му претходили.

Витезовић је данас у Бањалуци казао да му је Николић, када му је показао ову књигу, рекао да би исту требало дати свим предсједницима у свијету како би схватили која је жртва Србије била у Великом рату.

"Настојао сам и да организујем дијелове ове монографије, па су ту као цјелине 'Деца у рату', 'Жене у рату', укључујући и болничарке, чувено медицинско особље, као и цјелина 'Уметници у рату'. Све то је спаковано тако да буде догађај који ће да нас брани пред свијетом", истакао је Витезовић.

Рајко Кузмановић, предсједник Академије наука и умјетности РС, напоменуо је да је ово дјело свједочанство о страдању и побједама српске војске.

"То је једно од оних дјела које је на најбољи начин показало херојство српских људи, исказано не само ријечју, већ и фотографијама", рекао је Кузмановић. Промоцији у Бањалуци присуствовали су бројни представници политичког, културног и јавног живота РС.