latinica  ћирилица
16/09/2014 |  14:17 | Аутор: СРНА

Ердоган: Лидери "Муслиманског братства" су добродошли

Турска ће примити протјеране лидере забрањеног египатског политичког покрета "Муслиманско братство", који су под притиском да напусте Катар, рекао је данас турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган.
Реџеп Тајп Ердоган - Фото: AFP
Реџеп Тајп ЕрдоганФото: AFP

Званичник "Муслиманског братства" рекао је током викенда да се неколико чланова покрета пресељава након што је Катар изложен притиску неколико држава у Персијском заливу да им укине подршку.

"Уколико буде захтјева за долазак у Турску, обрадићемо њихов захтјев. Биће извршена процјена, уколико буде било каквог разлога за забрану њиховог уласка у Турску. Ако не буде никаквих препрека, лако ће добити одобрење, као и свако други", нагласио је Ердоган по повратку из Катара.

Турска и Катар постали су најоданије присталице "Муслиманског братства", покрета некадашњег египатског предсједника Мухамеда Морсија, који је у јулу прошле године свргнут са власти након масовних протеста послије његове једногодишње владавине.

Међутим, остале водеће земље из Персијског залива изражавају забринутост због "Муслиманског братства" и његове улоге у Арапском прољећу и сматрају овај покрет пријетњом по монархистичку владавину.

Египатске власти су у децембру прошле године "Муслиманско братство" прогласиле терористичком организацијом. Од тада су лидери "Муслиманског братства" у егзилу успоставили сједишта у неколико земаља, укључујући и Турску.