latinica  ћирилица
16/09/2014 |  14:35 | Аутор: СРНА

Патријарх Иринеј уручио Живојиновићу Орден Светог Саве

Његова светост патријарх српски Иринеј уручио је данас у Београду Орден Светог Саве академику Драгољубу Живојиновићу за дјелатну љубав према Српској православној цркви /СПЦ/ и неизмјерни допринос научноистраживачком и педагошком раду, посебно на пољу црквене и националне историје.
Београд: Патријарх Иринеј одликовање академику Живојиновићу - Фото: СРНА
Београд: Патријарх Иринеј одликовање академику ЖивојиновићуФото: СРНА

 Патријарх Иринеј истакао је да му је велика част што је, у име Светог архијерејског синода, уручио ово високо одликовање СПЦ академику Живојиновићу, који је као историчар многе историјске истине о српском народу, култури и историји сачувао од пролазности.

"Ви сте свој велики дар и таленат, који је Господ тако богато дао, умножили, ставили у књиге и поклонили нашем народу, Цркви и култури и тако да оно што је вриједно и непролазно никада не буде заборављено", рекао је патријарх Иринеј, који је Живановићу Орден уручио у Патријаршији у присуству архијереја СПЦ.

Српски патријарх навео је да је Живојиновић један од врло плодних историјских писаца и да његов рад није дјело само једног човјека, већ групе људи, па и једне епохе.

"Имајући све то у виду, СПЦ, која се труди да прати и има увид у све оно што се дешава у историји и култури, нашла је за сходно да Вас одликује Орденом Светог Саве да заувијек украси ваше српске груди, душу и срце орденом онога који представља почетак и темељ наше историје, духовности и културе", нагласио је патријарх Иринеј.

Живојиновић је изјавио да је бескрајно захвалан на овом одликовању којим га је СПЦ, којој припада, одликовала за његов труд и рад.

Он је истакао да ће са поносом носити ово одликовање и бити срећан што га је завриједио.

Драгољуб Живојиновић је српски историчар и редовни члан Српске академије наука и умјетности.

Завршио је Филозофски факултет у Београду, а постдипломске студије на Универзитету Пенсилванија. Докторирао је на Универзитету Пенсилванија, док је постдокторски рад одбранио на Универзитету Харвард.

Живојиновић је рођен 17. април 1934. године у Врању.