latinica  ћирилица
16/09/2014 |  15:58 | Аутор: Агенције

Кладово: 500 евакуисано, троје несталих

Око 500 људи је евакуисано у околини Кладова, а како се незванично сазнајем, три особе се воде ка нестале. Клизишта и бујице су однијеле мостове, чупале дрвеће...

У околини Кладова и даље пада киша, промјенљивог интензитета. Најтежа ситуација тренутно је у селу Грабовац, а међу најтеже погођенима је мјесто Текија које је скоро у потпуности затрпано блатом. Сви мјесштани Текије су евакуисани, а страхује се да би брдо изнад тог мјеста могло да се покрене према насељу.

Мјештане Текије спасилачке екипе евакуишу бродовима, а тај пут траје око сат и по. Бродови мјештане превозе до хотела Ђердап у Кладову. Већи број људи је упућен одатле у болницу. Становници Текије апелују да им се достави храна и вода. Како су рекли страији мјештани, нико не памти овакву катастрофу. Наиме, два већа потока су усљед падавина набујала и практично се спојила. Муљ и бујица су носили све пред собом, уништавајући куће и домаћинства, говоре мјесштани.

Текија је практично одроном подијељена на два дијела, а багери раде на пробијању наноса.

Поплаве и бујице праве проблеме и у околини Доњег Милановца. У селу Бољетин неколико кућа је уништено, као и сеоска школа. Више од 10 аутомобила завршило је у бујици.

Путеви код Кладова су тешко проходни, у дијеловима затрпани одронима. На путу ка Београду је с једне стране Дунав, с друге стране су брда, па постоји бојазан да буде још одрона.

У околини Кладова јуче је страдала старија жена, из села Подвршка, код Текије. Поплаве су оставиле пустош и у селима у околини Мајданпека и Неготина.