latinica  ћирилица
16/09/2014 |  16:12 | Аутор: Независне

Не игноришите сигнале које вам шаље тијело

Људи често игноришу симптоме малигних болести све док болест не напредује, а управо је рана дијагноза најбољи адут за лијечење.
Самопреглед дојке - Фото: илустрација
Самопреглед дојкеФото: илустрација

Нема правила

Малигне болести данас све чешће погађају и људе млађе те средње животне доби, па ако вам необични симптоми трају, немојте их игнорисати јер сте "премлади" за озбиљну болест, савјетују љекари. Пролазне тегобе са здрављем вас не требају превише бринути, но ако симптоми не пролазе нити након три до четири недјеље обавезно посјетите љекара, да се ријешите сумњи, пише америчка Cancer Organization.

Необјашњиво мршављење

Већина пацијената обољелих од рака након постављење дијагнозе накнадно примјећују да су драстично смршавили, али нису томе придавали на важности. Губитак до два килограма није забрињавајући, али све више од тога, а да нисте промијенили своје прехрамбене навике или почели вјежбати разлог је за одлазак на преглед.

Хроничан умор

Осјећате ли свакодневни мањак енергије, с потешкоћом устајете из кревета и заспите исте секунде након што сте легли упркос томе што довољно спавате, посјетите љекара. Хроничан умор најчешће је симптом преоптерећеног имунитета. Иако разлог не мора бити малигни процес, већ нека друга хронична болест или поремећај хормона штитњаче, ако траје дуже од три седмице отиђите љекару.

Стална бол

Бол је пратилац упале, проблема с имунитетом, али и настанком циста које могу бити малигне. Било да је ријеч о упорној главобољи, боли у костима или абдомену, бол која не пролази током двије недјеље може бити предзнак малигног процеса те треба утврдити њен тачан узрок.

Промјене на кожи

Кожа је највећи орган људског тијела, а осим необичних младежа или рана који могу представљати појаву меланома, кожа може одавати и симптоме других тумора. Обратите пажњу на сталне подочњаке, жутило коже, хиперпигментацијске мрље и љуштење коже, те се посавјетујте с љекаром.

Промјене с мокрењем и пробавом

Упорне пробавне тешкоће у облику прољева, затвора или честих столица, у комбинацији с надутошћу или крварењем чест су показалац рака у пробавном систему, али могу упућивати и на рак простате или јајника. Имате ли потешкоћа с мокрењем, а они трају дуже од 14 дана, тражите прегледе и не приписујте те симптоме само упали.

Кашаљ, грлобоља...

Било да сте пушач или не, важно је обратити пажњу на сваки облик кашља који не пролази мјесец дана, али и на честе грлобоље или промјене на слузници уста или језика. Не помаже ли вам антибиотска терапија, те се упала стално враћа, тражите специјалистички преглед, а не само код доктора опште праксе.

Појава квржица

Необјашњиве квржице или појава отока на кожи могу бити специфичан симптом рака дојке, тестиса или лимфних чворова. Такође, лимфни чворови могу реаговати на малигне процесе у оближњим органима, а тестирање је врло једноставно - пункција ће тачно утврдити право стање ствари.

Стална температура

Повишена и упорна температура која се јавља без пратећих симптома грипе или прехладе знак је за преглед, кажу љекари. Повишена температура је чест пратилац појаве малигних процеса јер настаје као резултат активирања одбрамбеног система тијела.