latinica  ћирилица
16/09/2014 |  16:16 | Аутор: СРНА

Сава не би требало да угрози Семберију

Плавни талас Саве који се сутра очекује у Семберији, не би требало да угрози села уз ову ријеку, рекао је Саша Авакумовић, помоћник директора предузећа "Воде Српске" за ријечни слив Саве.
Сава, плавни талас - Фото: РТРС
Сава, плавни таласФото: РТРС

Авакумовић сматра да ће у односу на данашњи ниво Саве доћи отприлике до повећања нивоа за још 50 центиметара, што не би требало да доведе до изливања ове ријеке.

"Не очекује се да би пораст нивоа Саве у Семберији за око пола метра могао довести до изливања у било којем селу уз ову ријеку, осим, вјероватно, у насељу Нови, код Вршана", рекао је Авакумовић.

Ниво ријеке Саве данас је износио 502 центиметра, редовна одбрана од полава уводи се на 650, а ванредна на 750 центиметара.

У Шамцу не пријете Сава и Босна

У општини Шамац тренутно нема опасности од изливања ријека Саве и Босне, али се предузимају неопходне мјере заштите од поплава, рекао је руководилац ЦЗ општине Шамац Боро Богдановић, и прецизирао, да је ниво Саве данас 530 центиметара и расте сваког сата за један до два центиметра, али се не очекује да ће водостај прећи висину од 600 центиметара, када се уводи редовна мјера одбране од поплава.

Богдановић је истакао да ријека Босна стагнира, као и да се већ пети дан чисти дио савског насипа на локалитету "Велепромет". Насип је због неодржавања био у лошем стању, па су постављене неопходне количине врећа са пијеском.

Из предузећа "Ушће Босне" поручују да ријека Босна стагнира, а Сава лагано расте и нема бојазни од поплава.