latinica  ћирилица
16/09/2014 |  19:09 | Аутор: СРНА

Гускова: Српска треба да искористи јаку подршку Москве

Руски историчар Јелена Гускова оцијенила је да су односи Бањалуке и Москве одлични и указала да би Република Српска требало да искористи шансу подршке Москве о многим питањима, укључујући питање самосталности.

"Надам се да ће Република Српска искористити ту шансу велике подршке Русије у многим питањима, самосталности, економског развоја и уопште перспективе живота у БиХ, са или без Сарајева, јер су односи сада одлични", рекла је Гускова.

Коментаришући наводе западних аналитичара да Република Српска и њен политички врх са нестрпљењем ишчекује исход референдума у Шкотској у четвртак, 18. септембра, Гускова је рекла да се нада да ће "Република Српска имати перспективу као и Шкотска".

"Међутим, ту треба правити разлике како оцјењују наше кораке, руске и српске на Западу и како оцјењују своје кораке. Оно што дозвољавају једним не дозвољавају другим. У томе је проблем, а не у међународном праву", сматра Гускова, која је и сенатор Републике Српске.

Она је нагласила да, у ствари, међународно право у контексту заштите права Руса и Срба не постоји и да је то потврђено на Криму и на Космету.

"Ако земља има снагу као Америка и Њемачка, онда они сами одлучују. Ту, нажалост, нема међународног права", закључила је Гускова.