latinica  ћирилица
16/09/2014 |  19:17 | Аутор: СРНА

Тузлански кантон: Смањити број министарстава

Влада Тузланског кантона утврдила је данас Нацрт измјена и допуна закона о кантоналној Влади, којим је предвиђено осам, умјесто садашњих 12 министарстава.

Разлог за доношење ових измјена је успостављање функционалније и економичније организације Владе, као колегијалног извршног органа, те појединих органа управе, саопштено је из Владе ТК.

Процјењује се да би укидањем четири министарства, у односу на постојећу систематизацију, било уштеђено око 1.150.000 КМ на годишњем нивоу, јер би био смањен број радних мјеста на око 40, од чега, између осталог, четири министра, четири секретара и четири возача.

Предвиђено је да Министарство индустрије, енергетике и рударства, Министарство трговине, туризма и саобраћаја и Министарство развоја и предузетништва, због сродности и повезаности послова и надлежности споје у једно сложеније, али функционалније и кадровски оспособљеније министарство за привреду, које би могло одговорити задатку стварања амбијента и пружања помоћи у рјешавању сложених проблема у привреди Тузланског кантона.

Област послова и надлежности туризма које је било у саставу Министарства трговине, туризма и саобраћаја, не би прешло у надлежност новог министарства привреде, него би због уске повезаности са другим областима прешло у надлежност постојећег Министарства просторног уређења и заштите животне средине.

Министарство за рад, социјалну политику и повратак и Министарство здравства спојило би се у заједничко Министарство за рад, здравство, социјалну политику и повратак из разлога што област здравствене заштите припада области социјалне заштите у ширем смислу.

Спајање Министарства финансија и Министарства правосуђа и управе предлеже се из разлога што је законодавна и друга надлежност у области правосуђа у ингеренцијама ФБиХ и ВСТС, док је финансирање рада правосудниох органа у надлежност Кантона.