latinica  ћирилица
16/09/2014 |  19:27 | Аутор: Телеграф

Кингси повлаче дрес Стојаковића (ФОТО)

НБА екипа, Сакраменто Кингс, објавили су да ће дрес са бројем 16, који је носио Предраг Стојаковић, повући из употребе.

Дрес и број Предрага Стојаковића у Сакраменто Кингсима биће повучен из употрбе и у будућности ће красити свод легендарне "Слип трејн арене" заједно са дресовима осталих великана који су оставили неизбрисив траг носећи опрему екипе из Калифорније. Ово је у уторак званично објавио клуб који је најславније дане доживио под диригентском палицом Владе Дивца и Предрага Стојаковића.

Предсједнику Олимпијског комитета Србије је већ указана таква част када је његов број "12" повучен из употребе, а сада ће исто доживјети и дрес са бројем "16" и словима Стојаковић изнада њега.

"Пеђа Стојаковић је био инструмент којим се Сакраменто уписао на мапу свијета. Као један од изабране групе српских играча у НБА, Пеђа је утабао пут многим кошаркашима из читавог свијета. Признање његовог вођства биће посебан тренутак за навијаче и читаву организацију Кингса, али и као подсјетник који градимо у Сакраменту" – рекао је власник Вивек Ранадив.

 

 

Бивши репрезентативац Југославије је драфтован од стрене Кингса 1996. године као 14. пик на драфту, а током осмогодишњег боравка у Сакраменту одиграо је више утакмица за овај тим него било који други играч у периоду откад је франшиза у главном граду Калифорније.

 

Такође налази се на првом мјесту по броју постигнутих тројки у историји читаве франшизе Кингса (1,070) и по проценту успјешности са линије за слободна бацања, а налази се на другој позицији вјечне листе стријелаца клуба са 9,498 постигнутих поена. Три пута је био у "Ол стар" тиму своје конференције, а два пута је побјеђивао у брзом шутирању тројки, а био је при Европљанин коме је то пошло за руком.

 

 

У неколико категорија се налази у Топ 10 листе најбољих играча у историји НБА, а први је играч у историји најјаче лиге на свијету који је успио да постигне првих 20 поена за свој тим на једном мечу.

"Вријеме које сам провео у Сакраменту биле су најбоље године моје каријере и мог живота. Поносан сам на оно што смо урадили и повезаност кој смо имали са фановима. Била је част играти за Сакраменто. Желио бих да се захвалим Вивеку и читавој Кингс породици што су ми пожељели добродошлицу назад на прославу" – рекао је Стојаковић поводом предстојећег догађаја који ће бити уприличен 16. децембра када Сакраменто буде играо против Оклахома Сити Тандера.

 

 

Поменимо још само да је Стојаковић своју успјешну НБА каријеру крунисао шампионским прстеном са Даласом 2011. године након чега се повукао из професионалног играња.