latinica  ћирилица
16/09/2014 |  19:52 | Аутор: РТРС

Кинези заинтересовани за градњу ХЕ на Врбасу

Представници једне од највећих кинеских компанија CMEC која се бави изградњом хидро и термоелкетрана посјетили су општину Лакташи. Разлог - изградња хидроелектарна на ријеци Врбас.

Представнци кинеске компаније и општине Лакташи разговарали су о могућности изградње двије хидроелектране у овој општини.  Изградњом хидроелектарна ријешила би се најмање три проблема од којих је приоритет спречавање поплава. Хидроелетране би ријешиле и проблем наводњавања у сушном периоду.

В.д. замјеника начелника општине Милан Баштинац рекао је да постоје идејни пројекат за двије хидроелектране. Једна је у несељу Трн, а друга у Лакташима, а обје су хидроелектарне проточног типа које би истовремено биле и мост.

Кинеска компанија која је у региону већ реализовала пројекте вриједније од милијарду долара, као што је на ТЕ Костолац у Србији, заинтерсована је за изградњу хидролектрана на Врбасу. Реализација овако сложеног пројекта одвија се у више фаза.

Представник кинеске компаније навео је да ће им бити потребно мјесец до два да проуче докуметацију, након чега ће доставити техничку понуду. Он је изразио очекивање да ће бити потврђена реализација овог пројекта.

Вриједност изградње двије хидролектране процјењује се на више од 70 милиона евра. Из општине Лакташи очекују да ће уз помоћ Владе Републике Српске са којом је већ разговарано о овој теми, пројекат бити и реализован.