latinica  ћирилица
16/09/2014 |  20:21 | Аутор: РТРС

Лакташи: Војиновићу смета чишћење канала!?

Више од 50 кућа у Лакташима било је директно угрожено у поплавама које су погодиле ову општину након прошлонедјељних киша.

Директан узрок бујице која је пријетила кућама био је зачепљени колекторски канал. Мјештани су се организовали и преусмјерили бујицу која је тада угрозила друге куће и позвали цивилну заштиту.

Локалне власти су покушале да очисте овај канал, али је дошло до инцидента са власником земљишта којег, како тврди, нико није обавијестио о радовима. Све је добило другу димензију када се сазнало да је власник земљишта и кандидат опозиционог Савеза за промјене за начелника Лакташа на предстојећим пријевременим изборима.

Дан након поплава, општинске власти су послале екипу из комуналног предузећа са механизацијом да очисти спорни канал, међутим Вукашин Војиновић, власник земљишта на којем се налази канал, није благонаклоно гледао на овакав потез општинских власти. Он је прокоментарисао, да је о овоме требало неко да разговара с њим.

Милан Баштинац, в.д. начелника општине Лакташи, рекао је да општина није имала избор и да су морали да прочисте канал, јер би већ при сљедећој киши оближње куће поново биле угрожене. Мјештани чије су куће биле поплављене или угрожене у посљедњој бујици подржавају напоре општине да се канал очисти.

Спорни канал је очишћен, кажу у општини Лакташи, и најављују да ће и сви остали бити прочишћени.