latinica  ћирилица
16/09/2014 |  20:59 | Аутор: Агенције

Споразум Кијева с ЕУ, тек, од 2016.

Украјински и Европски парламент ратификовао је споразум о придруживању Украјине ЕУ. Међутим, тај уговор ће ступити на снагу тек 1. јануара 2016. године.
Кијев - Фото: Beta/AP
КијевФото: Beta/AP

Украјинци су хтјели да споразум ступи на снагу већ у новембру, али одлагање до почетка 2016. године је посљедица договора Брисела и Москве.

Наиме, руски предсједник Владимир Путин и предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо синоћ су договорили одлагање спровођења споразума о придруживању Украјине ЕУ до 1. јануара 2016. Путин и њемачка канцеларка Ангела Меркел рекли су да је добро одлагање спровођења споразума, договорено на недавном министарском састанку Русије, ЕУ и Украјине у Бриселу.

Бивши украјински предсједник Виктор Јанукович суспендовао је потписивања споразума с ЕУ у новембру 2013. године, након чега су услиједили масовни протести у Кијеву, а затим и оружани сукоби. Споразум о придруживању Украјине с ЕУ 27. јуна је потписао новоизабрани предсједник Украјине Петро Порошенко.

Посланици украјинског и европског парламента ратификовали су 1.200 страна политичког и економског споразума с ЕУ. Такође је и Европски парламент данас већином гласова ратификовао споразум о придруживању Украјине Европској унији, док су повезани видео-линком у исто вријеме и посланици украјинског парламента ратификовали исти документ.

За ратификацију споразума о придруживању Украјине ЕУ гласало је 535 посланика, 127 њих је било против тога, док је 35 било уздржаних. Порошенко је изјавио да је то "први, важан корак" према чланству Украјине у Европској унији.