latinica  ћирилица
17/09/2014 |  08:33 | Аутор: ТАНЈУГ

Документарац о Едварду Сноудену на Њујоршком фестивалу

Документарни филм о одбјеглом америчком обавјештајцу Едварду Сноудену биће приказан на овогодишњем Филмском фестивалу у Њујорку.

Филмско друштво Линколн центра саопштило је у уторак да ће филм "Citizenfour" Лоре Поитрас премијерно бити представљен 10. октобра у оквиру главног програма ове манифестације.

Поитрас је новинарка и редитељка коју је Сноуден прву контактирао у вези са иступањем у јавности са подацима о америчким програмима надгледања. Један је од троје новинара награђених Пулицеровом наградом која је ове године додијељена Вашингтон Посту и Гардиану за објављивање чланака о програму масовног шпијунирања НСА.

 

Поитрас је радила на филму о националној безбједности и приватности у свјетлу закона усвојених послије терористичких напада у САД 11. септембра када ју је Сноуден контактирао, представивши јој се као "Citizenfour" (четврти грађанин).

Када се са репортером Гленом Гринвалдом срела са Сноуденом, Поитрас је снимала њихове интервјуе.

Кент Џонс, директор Њујоршког филмског фестивала, рекао је да је ријеч о вишеслојном остварењу. То је карактерна студија о Сноудену, животна прича пуна репортажа која леди крв у жилама.

У интервјуу који је недавно дала АП, Поитрас је рекла да је монтирала филм у Берлину јер се плашила да јој америчке власти заплијене снимљени материјал.

Филм "Citizenfour" ће у америчким биоскопима почети да се приказује од 24. октобра.