latinica  ћирилица
17/09/2014 |  09:56 | Аутор: СРНА

Водостај Саве у Градишци и Српцу у благом порасту

Водостај Саве у Градишци и Српцу у благом је порасту и изнад је коте ванредне одбране од поплава, саопштено је из Републичке управе цивилне заштите.

Јутрос у 5.00 часова водостај Саве у Градишци износио је 791 центиметар, што је за три центиметра више у односу на мјерење синоћ у 21.00 часова и за 61 центиметар је изнад коте ванредне одбране од полава.

У мјесту Доња Долина дошло је до благог осипања дијела насипа према кориту ријеке у дужини од око 70 метара, али је водостај на том мјесту на око два метра испод оштећеног дијела.

Припадници Цивилне заштите и "Вода Српске" редовно прате дешавања на терену и договорени су поступци санације и заштите наведене локације уколико дође до наглог пораста водостаја који би, евентуално, могао додатно оштетити насип на том мјесту.

На подручју Градишке за сада нема угрожених објеката, а вода се излила само у небрањено подручје.

У општини Србац ниво Саве ноћас је порастао за пет центиметара и јутрос износи 893 центиметра, што је 33 центиметра изнад коте редовне одбране од полава.

Вода се излила на небрањено пољопривредно земљиште, а припадници Цивилне заштите прате стање на терену.

У Козарској Дубици водостај Саве опао је ноћас за седам центиметара, а Уне за 17 центиметара.

Најризичније је на насипу на Уни у мјесту Чуклинац, на коме су извршена додатна ојачања.

Водостај Саве се константно прати због најављеног таласа воде из Хрватске.

Водостај Саве у Броду, Шамцу и Бијељини има тенденцију благог раста, али је и даље испод коте редовне одбране од поплава и нема изливања.

У општинама Приједор, Нови Град и Костајница водостај ријека је испод кота редовне одбране од поплава, а стање се нормализовало.

У овим општинама данас ће бити настављено испумпавање воде, дезинфекција и чишћење објеката.