latinica  ћирилица
17/09/2014 |  11:08 | Аутор: РТРС

Велики попис дивљих тигрова 2016.

Тринаест земаља са популацијом дивљих тигрова договориле су данас да заједничком и свеобухватном акцијом преброје све велике мачке на својим територијама како би се установило колико их је тачно преостало и предузеле ефикасније мјере заштите тих животиња.

Одлука је донесена на тродневној конференцији у Даки на којој је више од 140 делегата расправљало о начинима да се ове величанствене животиње спасу од истребљења.

Попис тигрова требало би да се обави у року од двије године, а његови резултати ће замијенити садашње непоуздане процјене. Иако их је прије само једног вијека било више од 100.000, у свијету данас живи само, око 3.200 дивљих тигрова.

Ловокрађа, сужавање природних станишта и илегална трговина дивљим животињама главни су узроци убрзаног нестанка тигрова.

Године 2010, 13 земаља са популацијом тигрова - Бангладеш, Бутан, Кина, Камбоџа, Индија, Индонезија, Лаос, Малезија, Мјанмар, Непал, Русија, Тајланд и Вијетнам, покренули су план спасавања тигрова којим би њихов број до 2022. требало да се удвостручи.

На конференцији је истакнуто да је у појединим земљама, првенствено Индији, Непалу и Русији, забиљежен пораст броја тигрова.

Ловокрађа, међутим, и даље представља крупан проблем. Подаци мреже за праћење трговине дивљим животињама (TRAFFIC) показују да је најмање 1.590 тигрова - у просјеку два недјељно, ухваћено између јануара 2000. и априла 2014.