latinica  ћирилица
17/09/2014 |  12:17 | Аутор: РТРС

Из БиХ у Сирију и Ирак отишло око 350 џихадиста

Тунис, Јордан, Саудијска Арабија, па затим Косово, Босна и Херцеговина и Албанија, с обзиром на број становника, највећи су "извозници" добровољаца за ратове које тзв. "Исламска држава" води у Ираку и Сирији, резултати су анализе Радија Слободна Европа.
Екстремисти у Ираку - Фото: АП
Екстремисти у ИракуФото: АП

Према тој анализи, која је заснована на документима неколико западних влада, међу којима и САД-а, Британије и Француске, из БиХ је на ратишта у Сирију и Ирак отишло око 350 добровољаца, 150 са Косова, док је из Албаније у џихад отишло 140 сљедбеника. 

Из Црне Горе 30, из Србије троје џихадиста

Радио Слободна Европа објавила је да је са територије Црне Горе у Ирак и Сирију отишло 30 исламских добровољаца, који се боре у редовима "Исламске државе".

Међутим, црногорско Министарство спољних послова и европских интеграција не располаже тим подацима.

"Не располажемо овим подацима и таква евиденција није у дјелокругу рада овог министарства", навели су из овог министарства.

РСЕ наводи да се на страни исламских екстремиста боре само тројица добровољаца из Србије, која се налази у групи земаља са најмањим бројем таквих бораца.

По броју добровољаца на страни исламиста, са више од 600 бораца, предњаче Француска, Британија и Јордан.

Америчка Центална обавјештајна агенција тврди да половину припадника екстремистичке групе "Исламска држава" чине борци из других земаља.