latinica  ћирилица
17/09/2014 |  15:57 | Аутор: АП

Исламисти директно пријете САД

Екстремистичка организација Исламска држава објавила је видео у којем се САД упозоравају на то шта чека америчке војнике у Ираку, ако у ту земљу пошаље трупе.

На видеу у трајању од 52 секунде под насловом "Пламенови рата" приказују се екстремисти који у ваздух дижу тенкове и пуцају на америчке војнике. Приказује се и изјава америчког предсједника да се амерички војници неће вратити у Ирак, а читав прилог се завршава текстом "Борба је тек почела".

Снимак је објављен данас и, како се вјерује, одговор је екстремиста на изјаву начелника Здруженог штаба америчке војске Мартина Демпсија да би Пентагон могао да пошаље војне савјетнике ирачкој војсци.

Директор ФБИ: Исламисти би могли извести нове отмице

Од почетка америчких удара на положаје милитанате Исламске државе у Ираку, повећана је подршка овој групацији и могло би бити нових отмица да би се Вашингтон приволио на одређене уступке, рекао је данас директор америчке Федералне истражне службе Џејмс Коми.

Он је у обраћању Конгресу истакао да је Исламска држава усмјерена на застрашивање, врбовање нових чланова, те привлачењу пажње јавности и као примјер навео видео-снимке погубљења америчких новинара Џејмса Фолија и Стивена Сотлофа.

"Обимна употреба друштвених медија Исламске државе и подршка милитантима на интернету увећана је након почетка америчких удара у Ираку", нагласио је Коми.

Према његовим ријечима, Исламска држава и њихови огранци могли би покушати да заробе нове таоце у настојању да приморају Вашингтон на уступке којим би ојачали њихову организацију.

Према процјенама директора Националног центра за борбу против тероризма Мата Олсена, Исламска држава остварује приход од милион долара дневно продајом нафте на црном тржишту, кријумчарењима, пљачком и откупима за таоце.

Проширене операције против ИС

Елитне ирачке трупе и америчка авијација сукобили су се са џихадистима близу Багдада, након што је САД донијела стратегију о проширеним операцијама. Према наводима ирачке војске, амерички авиони бомбардовали су три мете Исламске државе у области јужно од Багдада која је позната под именом "троугао смрти", и усмртили најмање четворицу екстремиста.

Од 8. августа, америчке снаге извеле су више од 160 ваздушних удара приморавши лидере ИС да се повуку у сусједну Сирију.

Сиријска опсерваторија за људска права саопштила је данас да је скоро 50 људи, укључујући седам жена и једно дете, убијено од понедјељка у ваздушним ударима сиријске владе у Талбисеху.

Са друге стране, курдске снаге које су добиле војну помоћ САД и западних савезника вратиле су контролу у неколико хришћанских села источно од Мосула из којих је становнштво избјегло.