latinica  ћирилица
17/09/2014 |  17:05 | Аутор: РТРС

Дачић и Ђокић: Треба помоћи Србима у ФБиХ

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић упознао је потпредсједника Владе Србије Ивицу Дачића са изузетно тешком ситуацијом у којој живе Срби повратници у општинама Дрвар, Гламоч, Грахово и Босански Петровац у ФБиХ, те указао на потребу да им се помогне.
Петар Ђокић и Ивица Дачић - Фото: СРНА
Петар Ђокић и Ивица ДачићФото: СРНА

Србија остаје чврст гарант Дејтонског споразума, нагласио је потпредсједник Владе Србије Ивица Дачић у разговору са министром Петром Ђокићем. Министри су разговарали и о припремама заједничке сједнице влада Србије и Српске, која је заказана за суботу, 20. септембар, у Београду. Разматрана и могућност потписивања споразума о заштити од поплава и заједничком дјеловању у тим ситуацијама.

Министар Ђокић је покренуо и питање маргинализације Срба - повратника у Федерацију БиХ. 

"Србија према Бошњацима има политику изузетно велике посвећености и подршке, а српски народ у ФБиХ живи на маргини и у условима економске запуштености", рекао је Ђокић.

Ђокић је нагласио да Републике Српска мора да промијени однос према том крају и да треба да донесе посебан закон који би јој омогућио да пружи помоћ становницима тог, али и осталих крајева у ФБиХ, гдје Срби живе у сличним околностима.

Он је рекао да је Дачићу предложио да, према моделу Бањалуке, Србија успостави конзуларне дане у Брчко дистрикту, што би било од великог значаја за тамошње Србе и додао да је Дачић прихватио његов позив да ускоро посјети Брчко. Ђокић је нагласио да је заједно са Дачићем анализирао могућности даље економске подршке коју би Србија могла дати Републици Српској, односно БиХ, имајући у виду Споразум о социјалном осигурању, којим је дефинисана област рада.