latinica  ћирилица
17/09/2014 |  17:44 | Аутор: СРНА

Фоча: Крсна слава Богославије

Светом литургијом, ломљењем славског колача и свечаном академијом, данас је на Велечеву, код Фоче, обиљежена крсна слава Средње богословске школе "Свети Петар Дабробосански".
Фоча: Крсна слава Богословије - Фото: СРНА
Фоча: Крсна слава БогословијеФото: СРНА

Једину православну Богословију у БиХ у овој школској години похађа 90 ученика, који долазе из земаља бивше Југославије, али и земаља ЕУ и Канаде.

Ученик Димитрије Поповић из Бањалуке каже да је живот у интернату занимљив, те да је настава у школи специфична, тако да се не уче предмети попут математике, који су уобичајени у свјетовним школама.

"Углавном изучавамао теолошке предмете, а једино што је заједничко са Гимназијом су историја и српски језик", каже Поповић.

Богословија у Фочи, заједно са Богословским факултетом "Свети Василије Острошки", насљедник је некадашање сарајевске Богословије.

Прва генерација ове средње школе били су ученици Богословије "Света три јерарха" из Крке, који су због прогонства из Хрватске, школовање 1996. године наставили у Фочи. Од 2001. године школа носи име Светог Петра Дабробосанског.

Ректор фочанске Богословије архимандрит Лазар Лазаревић истакао је да ова школа, угледајући се на свог заштитника Светог Петра Зимоњића, већ 18 година ходи путем служења Господу и српском народу.

"Поносни смо на године рада, на стотине богослова, који су завршивши школовање у нашој школи постали посланици на њиви Господњој, приступајући многим службама у Цркви", рекао је ректор Лазаревић.

Међу бројним званицама, данашњој прослави крсне славе присуствовали су и представници богословија из Сремских Карловаца, Београда, Крке, Цетиња и Крагујевца.

Промовисана пјесма "Еј, Ћехотино!"

На свечаној академији, поводом крсне славе Богословије "Свети Петар Дабробосански", премијерно је приказан студијски спот за пјесму "Еј, Ћехотино!" етно састава "Кимвал" из Фоче.

Пјесму су написали и компоновали професори Богословије Никола Ковач и Видак Вујадиновић, а аранжман је урадио Владимир Јакић из Пала.

Аутор текста, професор Ковач каже да су овом пјесмом обиљежили четврти рођендан групе "Кимвал", коју чине ученици Богословије и ученице Средњошколског центра из Фоче. Истиче да је пјесма посвећена природним љепотама Фоче и да ће, након студијског, урадити спот у природном амбијенту.

- Пјесма "Еј, Ћехотино!" говори о љубави и трагању за том љубављу, а уједно говори и о природним љепотама. У њој се помињу ријеке Ћехотина и Дрина, планина Маглић, па мислим да ће на лијеп начин успјети да представи природна богатства Фоче - каже Ковач.

Етно састав "Кимвал" изводи старе народне пјесме, а након пјесме "Хоћемо ли, чоче" ово је њихова друга ауторска пјесма. Први наступ "Кимвал" је имао 16. септембра 2010. године на духовној вечери посвећеној прослави празника Светог Петра Дабробосанског.