latinica  ћирилица
17/09/2014 |  17:53 | Аутор: СРНА

Беванда: Очекује се наставак аранжмана са ММФ

Предсједавајући Фискалног савјета БиХ Вјекослав Беванда рекао је да очекује наставак кредитног аранжмана БиХ и ММФ-а, те да нема спорних питања између Републике Српске и Федерације БиХ, као ни између власти на нивоу БиХ и ентитета који се односе на усаглашавање заједничког писма намјере ММФ-у за наставак кредитног аранжмана.

Чланови Фискалног савјета БиХ разговарали су у Сарајеву са делегацијом Мисије ММФ-а о осмом прегледу стендбај-аранжмана са ММФ-ом и усаглашавању заједничког писма намјере.

"Постигнут је велики напредак у односу на све оно што је рађено прије. Оба ентитета имала су примједбе. Ми са нивоа БиХ имали смо примједбе у вези са роковима, јер у приједлозима Мисије ММФ-а дефинисани су рокови који нису технички изводљиви", рекао је Беванда на конференцији на новинаре након састанка.

Он је прецизирао да извршење обавеза у датим роковима није изводљиво, јер је предизборно вријеме и нико не може гарантовати усвајање неких закона у парламенту, иако они могу добити подршку ентитетских влада или Савјета министара БиХ.

"Постојале су одређене примједбе у вези са дефиницијама које су понуђене у вези са финансијском дисциплином. Чињеница је да увезаност оних који наплаћују порезе, пореских управа није на идеалном нивоу, сви требамо тежити томе, али се не може дати неостварљив рок, да би се на крају када се врши преглед, констатовало да нисмо извршили обавезу", рекао је он.

Према његовим ријечима, много ствари у вези са наставком аранжмана је усаглашено, а претходни седми преглед стендбај-аранжмана дијагностификовао је да је, осим двије-три ствари, све остало испуњено.

"Потребно је наставити билатералне разговори са ентитетским владама, Савјетом министара, парламентом БиХ, Управом за индиректно опорезивање, пореским управама. Треба уложити напоре да добијемо усаглашено писмо намјере које ће усвојити Фискални савјет", нагласио је Беванда.

Он сматра да, ако не буде инстистирања ММФ-а на неостварљивим роковима, до краја септембра овај посао може бити успјешно окончан. "Наредне дане кроз разговоре између Мисије ММФ-а и ентитета и БиХ треба `испеглати` неке ствари, а већином је ријеч о томе да у писмо намјере унесе реални рок", каже Беванда.

Делегација ММФ-а борави у посјети БиХ у оквиру осмог прегледа по стендбај-аранжману. Мисију ММФ-а, која ће у БиХ боравити до 19. септембра, предводи Рон ван Роден.

Извршни директори ММФ-а су 26. септембра 2012. године одобрили захтјев БиХ у погледу двогодишњег стендбај-аранжмана.

Комбиновани шести и седми прегледи закључени су 30. јуна када је одобрено увећање аранжмана за око 95,7 милиона евра, како би БиХ испунила ургенте потребе платног биланса изазване катастрофалним поплавама.

Закључење прегледа и увећање прогама омогућили су дозначавање око 191,4 милиона евра. До сада је у оквиру програма укупно дозначено око 478,5 милиона евра.