latinica  ћирилица
17/09/2014 |  18:45 | Аутор: РТРС

Додик: Ускоро привредници Српске у посјети Русији

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је да би у наредних мјесец и по дана Русију могла посјетити делегација произвођача из Српске и пласирати своју робу на руско тржиште.
Додик и Цвијановић на Сајму хране у Москви - Фото: СРНА
Додик и Цвијановић на Сајму хране у МосквиФото: СРНА

- Сви су заинтересовани за куповину производа, али домаћи произвођачи морају да имају, прије свега, стандард, односно квалитет, и количину. Велики трговински ланци су велики потрошачи који траже на стотине хиљада тона разних производа. Оно што јуче и данас покушавамо да остваримо у контактима је да бисмо могли осигурати дугорочну производњу за сигурног купца -рекао је Додик.

Он је за нашу телевизију изјавио да је посјета Сајму хране у Москви један од начина да се информишу о свему, а касније је бити потребно оперативно радити на окупљању свих заинтересованих.

- Када још додате велике потрошаче какви су војска или жељезница и с њима имате уговор о снабдијевању својим производима, то значи сигурност и дугорочно добар посао. Наравно да треба искористити ову прилику и да власти Републике Српске, заједно са свим потенцијалним произвођачима, организују свој потенцијал и појаве се овдје са својом понудом - рекао је Додик.

Он је појаснио да су санкције које су Русији увеле земље Европе и САД за пољопривредне производе усложниле питање хране у Русији, што је дало значај одржавању Свјетског сајма хране и пољопривредних производа у Москви, који је окупио излагаче из скоро свих земаља свијета.

 - Скоро цијели свијет окупио се на овој манифестацији која је важна зато што је актуелна ситуација таква да је као приоритет стављено управо питање снабдијевања храном Русије која је огроман потрошач и увози значајан дио пољопривредних производа - рекао је предсједник Српске.

Он је истакао да је ријеч о једном од најснажнијих тржишта свијета, јер Руска Федерација има више од 150 милиона људи.

- Ми се можемо заједно организовати, користећи ове послове и политичке везе, да будемо солидан партнер и да се овдје уградимо у укупну потражњу Руске Федерације - исатакоа је Додик.