latinica  ћирилица
17/09/2014 |  18:58 | Аутор: РТРС

БЛ: Сајам отворио врата љубитељима књиге

У Бањалуци је данас свечано отворен 19. Међународни сајам књиге који је окупио бројне издаваче из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Црне Горе и Хрватске.

Издавачке куће су на Сајму понудиле више хиљада наслова. Сајам је отворио предсједник Парламента Српске Игор Радојичић, а поздравну бесједу прочитао је књижевник Миленко Стојичић.

Радојичић је истакао да је књига одољела ратовима, инквизицијама, културним револуцијама, али и модерном времену глобалних мрежа. "Информатичко доба пријетило је да књигу пошаље у историју, међутим, Интернетом, Твитером, Фејсбуком или Јутјубом, млади данас дијеле најљепше љубавне пјесме, цитирају Андрића и Киша, смију се изрекама Душка Радовића, или заљубљују са Миком Антићем или Душком Трифуновићем", рекао је Радојичић.

Министар просвјете и културе Горан Мутабџија поручио је да је важно у тешким економским приликама одржати сајам који поставља нове културне стандарде за Бањалуку и за Републику Српску. Он је истакао да књига има велике противнике - електронску књигу и друштвене мреже. "То је паралелна стварност у којој данас проводимо доста времена и која значајно узима онај дио важног положаја књиге који је она имала и у настави и у култури", истакао је Мутабџија.

Мото овогодишњег Сајма је "Књига је јединствена, преносива магија..." Љубитељи писане ријечи моћи ће, према афинитетима, овдје да нађу стручну литературу, књиге за најмлађе, као и најновија издања популарне белетристике. У понуди је и свестран избор литературе која се бави духовношћу и традиционалним културним насљеђем.

И ове године су на сајму присутне издавачке куће као што је "Креативни центар", "Вулкан", "Алгоритам", "Наша књига", "Дерета", "Лагуна" и друге.

По завршетку Сајма, биће додијељене традиционалне награде "Моштаница" за издавачки подухват године, "Липље" за савремену књижевност, "Гомионица" за књигу за дјецу и "Ступље" за његовање српске традиције и православне духовности.

Сајам књиге у Спортској дворани "Борик", љубитељи књиге моћи ће да посјете до 22. септембра.