latinica  ћирилица
18/09/2014 |  08:01 | Аутор: РТРС

Шкоти данас гласају "за" или "против" независности

Шкоти данас излазе на референдум о отцјепљењу од Велике Британије, послије тијесне трке заговорника и противника уније, а исход историјског гласања са зебњом ишчекује читав свијет, чија се већина нада да ће Шкоти рећи "не" независности.

У Шкотској ће данас 4,3 милиона људи заокружити "да" или "не" на листићу на којем ће бити постављено питање: "Да ли Шкотска треба да буде независна држава?"
У међувремену, из разлога везаних за сопствене интересе али и геополитику, велике силе од Пекинга преко Вашингтона и Москве до Њу Делхија тихо се моле да Велика Британија остане јединствена и не створи "заразни" преседан државног распарчавања у нестабилна времена, наводи Ројтерс.

Посљедње анкете показале су да су они "за" и они који кажу "не" отцjепљењу врло близу једни другима, са минималним вођством оних који су за останак у унији, којих има 51 одсто у односу на 49 одсто поборника независности, с тим да је подршка отцјепљењу јуче порасла за један проценат, а подршка останку - опала за исто толико.
Истовремено, процјењује се да је, од више од четири милиона регистрованих гласача, неодлучно њих око 500.000.

Посљедњег дана кампање уочи историјског гласања, обје стране су се утркивале да у финишу убиједе неодлучне гласаче да свој глас дају баш њима, па је тако премијер Шкотске Алекс Салмонд у писму гласачима затражио да подрже независност, поручивши им: "Хајде да то урадимо".
"Пробудимо се у петак ујутро првог дана у бољој земљи. Пробудите се уз сазнање - ви сте то урадили... не допустите да ова шанса проклизи кроз наше прсте. Не дозволите им да нам говоре да ми то не можемо. Хајде да то урадимо", написао је Салмонд у писму гласачима.

С друге стране, лидер кампање "Боље је заједно" Алистер Дарлинг и бивши британски премијер Гордон Браун предводили су јуче митинг у Глазгову "Воли Шкотску, гласај не", а кампању против независности током цијеле претпрошле ноћи спроводиле су лидерка шкотских лабуриста Јохан Ламонт и лидерка шкотских конзервативаца Рут Дејвидсон.

Британски лист "Индипендент" наводи да ће шкотска полиција бити у стању повећане приправности у петак без обзира на резултат референдума, припремајући се за евентуалне протесте који би могли да избију по проглашењу резултата у петак ујутро.
Атмосфера уочи референдума у Шкотској била је узаврела и у самој Британији, а у средишту јавне дебате нашло се и питање праведности договора Единбурга и Лондона по којем Шкотима у дијаспори није дозвољено да гласају, чиме је за то право ускраћено милион Шкота.

Британски премијер Дејвид Камерон је у свом последњем обраћању Шкотима пред референдум упозорио да, уколико се одлуче за независност - то неће бити судско раздвајање већ болан развод.
"Нема враћања на старо, нема репризе. То је одлука једном за свагда", рекао је, уз упозорење да би отцјепљење угрозило пензије и валуту коју Шкоти користе, разбило британске оружане снаге и поставило границе између Енглеске и Шкотске која се можда неће лако прелазити.

У међувремену, британска краљица Елизабета II је изразила наду да ће Шкотска "пажљиво размотрити" одлуку да ли да на предстојећем референдуму постане независна држава.
Евентуална независност Шкотске осим бројних политичких, поставила би и значајна економска питања, јер су Британци раније упозорили Шкоте да у случају отцјепљења неће моћи да задрже фунту као националну валуту.

Међународни монетарни фонд је закључио да одлука Шкотске да изађе из састава Велике Британије може изазвати краткорочне негативне реакције на тржиштима због неизвјесности око будуће економске политике Шкотске.
Поред национал - романтичарских мотива за отцјепљење од Британије, постоје и други. Експлоатација нафте у Сјеверном мору, која је Норвешку учинила земљом благостања, могла би имати сличне посљедице и у случају Шкотске.

Остатак Британије се суочава и са питањем какве ће посљедице имати евентуална побједа националиста, пошто би већинско "да" за отцјепљење можда ојачало позиве да Камерон поднесе оставку.
Побједа националиста ће уједно бити и "стартни пуцањ" за почетак тешких и комплексних разговора британске и шкотске владе о раздвајању двије међусобно повезане економије и политичких система који су дијелили три вијека дугу заједницу, анализира агенција АФП.
Са друге стране, званичници ЕУ и НАТО упорно ћуте о шкотском референдуму, али Бриселом провијава страх од посљедица успјеха сепаратиста.
Међу партнерима Лондона у ЕУ, Њемачка је отворено изразила жељу да Британија остане цјеловита, док се друге земље - прије свега Шпанија, Белгија и Италија, надају да шкотско гласање неће створити или погоршати проблеме за њихову националну кохезију.
Премијер Шпаније Маријано Рахој упозорио је јуче да кампање за независност, као што су оне у Шкотској и Каталонији, представљају "торпедо" за европске интеграције.

Шкотски референдум могао би да створи прву нову државу у границама ЕУ, али и да улије снагу читавом низу покрета за отцјепљење у западној Европи, наводи Дојче веле истичући да шкотски ентузијазам највише надахњује Каталонце, којима значајна културна и политичка аутономија и сопствени парламент нису довољни, јер желе сопствену државу, прије свега из економских разлога.
Одржавање шкотског референдума договорено је Единбуршким споразумом који су потписали 15. октобра 2012. године Алекс Салмонд, први министар Шкотске и Камерон, премијер Велике Британије.
Одвајањем Шкотске, Британија би остала без трећине своје територије, а становништва би остало мање за око осам одсто.

Независна Шкотска била би прва независна земља у Европи од "крвавог распада Југославије и најмлађа земља у свијету послије отцјепљења Јужног Судана од Судана 2011. године".
Шкотска национална партија (СНП) је већ одредила датум за проглашење независности - 24. март 2016, на 309. годишњицу усвајања Акта уније Енглеске и Шкотске.