latinica  ћирилица
18/09/2014 |  08:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Порошенко: Украјина је прешла Рубикон

Украјински предсједник Петро Порошенко изјавио је у Канади да је Украјина "прешла Рубикон" ка новој, западу окренутој будућности, која иза себе оставља мрак њене руске прошлости.

Порошенко је ово рекао у обраћању пред посланицима канадског парламента, који су украјинског предсједника дочекали са усхићењем, пренио је Ројтерс.
У говору често прекиданом аплаузом и овацијама уз устајање, Порошенко је истакао да је подршка Отаве била кључна.
"Као главнокомандујући, Украјинац, и као отац војника, захваљујем се Канади за сваки спасени живот који је данас спасен у Донбасу захваљујући панцирима или шљемовима које сте нам дали", казао је Порошенко.

Пошто је завршио говор, Порошенко се загрлио са кандским министром Џоном Бердом.
Канадски премијер Стивен Харпер је, послије састанка са Порошенком, изјавио да ће влада пружити финансијску и хуманитарну помоћ Украјини.
Како је саопштено, договорена је позајмица за Украјину на пет година у износу од 200 милиона долара.
Агенција АП је напоменула да у Канади живи више од милион људи украјинског поријекла.

Порошенко ће данас отпутовати у Вашингтон где ће се састати са америчким предсједником Бараком Обамом, потпредсједником Џозефом Бајденом и државним секретаром Џоним Керијем. Поред тога, Порошенко ће учествовати на заједничкој сједници Конгреса.
Бијела кућа нагласила је да посета Порошенка показује посвећеност САД подршци Украјини на путу демократије, независности и стабилности.
Уочи посјете Порошенка Канади Отава је наметнула нове санкције Русији, због чега је Министарство спољних послова Русије навело да је "лоше што Харперов режим покушава да створи везу између посјете Порошенка" и санкција.