latinica  ћирилица
18/09/2014 |  09:58 | Аутор: СРНА

Кустурица: Локалне власти опструишу Академију у Вишеграду

Директор Андрићевог института Емир Кустурица изјавио је да његов план да у октобру прими прве студенте интернационалне Академије лијепих умјетности у Андрићграду неће бити реализован због опструкција локалних власти у Вишеграду.
Емир Кустурица - Фото: СРНА
Емир КустурицаФото: СРНА

Кустурица наводи да "партијска мафија" стоји на путу добрим стварима.

"Добили смо помоћ од `Лукоила` и моја приватна фирма је започела и направила програм и план, те је била у фази да ове године отвори факултет, а онда се испријечио локални СДС који дјелује уз благослов њихове централе", рекао је Кустурица за "ЕуроБлиц".

Кустурица тврди да је у позадини политичка игра тамошњих моћника, народног посланика Мирослава Којића и начелника вишеградске општине Славише Мишковића.

Према његовим ријечима, они "владају свим и свачим" и њихова борба против предсједника Републике Српске Милорада Додика укључује и борбу против интернационалног факултета режије.

"Цијело полуострво Андрићграда је под концесијом на 30 година, што значи да је цијела та идеја већа и од општине и од мене, јер ће то на крају бити враћено држави", напомиње Кустурица.

Кустурица истиче да се локалне власти супротстављају нечему што он најлегалније жели да уради.

"Не дају да се купи честица која је већ изведена из концесије. А зашто се све то ради? Па, у питању је опште стање које иде од корупције до тог локалног шерифа који опструише све што није по његовој вољи. То је заиста тужно. Људи би имали користи од Академије умјестности", рекао је Кустирица.

Кустирица је истакао да слиједи судски процес. "Тај спор ће они изгубити јер не можете ви да забраните куповину која је легална. Побједа ће бити наша, то је од виталног значаја за те младе људе тамо", поручио је Кустурица.