latinica  ћирилица
18/09/2014 |  11:15 | Аутор: РТРС

Путин са Додиком и Цвијановићевом (ФОТО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијерка Жељка Цвијановић разговарали су данас у Москви са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином. Састанку руководства Републике Српске са предсједником Русије присуствовао је и Јуриј Ушаков, потпредсједник Руске Федерације за спољну политику.

Фото: РТРС 

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је веома успјешним данашње разговоре са руским предсједником Владимиром Путином, који је, како је навео, изразио подршку уговору са "Гаспромом" и изградњи крака гасовода "Јужни ток" кроз Српску.

"Предсједник Путин је уз пуно разумијевања за ситуацију у Републици Српској подржао уговор `Гаспрома` и наше гасне компаније и све пројекте које ћемо тамо радити", рекао је Додик. Предсједник Републике је рекао да је на састанку било ријечи и о финансијској подршци Русије Републици Српској, за коју преостаје да се реализује кроз банкарски сектор, на чему се ради.

Предсједник Републике Српске је предсједнику Путину пренио захвалност за помоћ коју је Русија пружала Републици Српској у Савјету за провођење мира и Савјету безбједности УН, што је од кључне важности за њену стабилност. "Ми то не смијемо да изгубимо и дођемо у позицију да високи представници дају своје извјештаје, а да ми немамо одговор у Савјету безбједности, јер онда можемо да добијемо неку резолуцију која може да представља проблем нашег статуса", рекао је предсједник Додик.

 фото: РТРС

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да су на састанку са предсједником Русије Владимиром Путином у фокусу разговора биле све доминантне политичке и економске теме, те да је Република Српска информисана о руској позицији у вези са свим што се дешава у свијету и што има утицаја на све сфере живота.
"Охрабрујућа је свијест о расту Републике Српске у политичком и економском смислу и колико је она важна, а нама је важно да се то разумије у свијету и да се наше позиције бране, као и до сада, кроз Савјет за провођење мира, као и у Савјету безбједности УН", рекла је предсједница Владе.


Она је истакла да је то политичка димензија која је значајна за Републику Српску, као и да Република Српска у Русији има моћног партнера који јој у томе може помоћи. Премијерка Српске је нагласила да је предсједник Путин, када је ријеч о економским темама, апсолутно упућен у све што се договарало са руским компанијама и у којим фазама имплементације се то налази. Изразила је задовољство што ће Република Српска са "Гаспромом" моћи први пут да добавља гас без посредника, што ће значити рационализацију трошкова, али исто тако и већу сигурност у снабдијевању.

фото: РТРС

Према њеним ријечима, постоји и свијест о томе шта су то заправо и у којем се статусу налазе земље региона и колико су сретне, односно несретне свим данашњим дешавањима у свијету, а све се то прелама преко слабих економија, као што су то економије у овој регији. "Постоји разумијевање за процесе, а оно што је мени важно је разумијевање шта то Република Српска жели и у политичком и економском смислу и свијест о томе да ми нисмо никоме пријетња и да желимо да очувамо све оно што смо добили кроз једну правну творевину, односно међународни уговор", истакла је предсједница Владе Републике Српске.