latinica  ћирилица
18/09/2014 |  12:39 | Аутор: СРНА

Влада РС: Прихваћена донаторска средства Развојне банке Савјета Европе

Влада Републике Српске донијела је одлуку о прихватању донаторских средстава Развојне банке Савјета Европе у вези са Регионалним програмом стамбеног збрињавања, чија је укупна вриједност 101,1 милион евра.
Влада РС - сједница - Фото: СРНА
Влада РС - сједницаФото: СРНА

Од укупног износа, 85,9 милиона евра чине донаторска средства, а 15,2 милиона евра представља учешће домаћих институција посредством нефинансијских и финансијских доприноса, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Износ средстава који ће бити реализован на подручју Републике Српске биће утврђен током припреме и реализације подпројеката у оквиру Програма.

Циљ Програма је трајно стамбено збрињавање избјеглица и расељених лица.

Донаторским средствима планирана је помоћ за око 5.400 породица у БиХ, и то 1.800 Срба, 1.800 Хрвата и 1.800 Бошњака, од чега ће на подручју Републике Српске бити обновљено и изграђено 4.200 стамбених јединица, и то 1.200 за Србе, 1.800 за Хрвате и 1.200 за Бошњаке.

Реализација Програма предвиђена је у периоду од четири године, у више појединачних подпројеката, а у складу са расположивим донаторским средствима.

За реализацију ове одлуке задужује се Министарство за избјеглице и расељена лица. Ово министарство задужује се и за редовно информисање Владе Републике Српске о сваком појединачном грант - споразуму, као и ефектима утрошка грант средстава у складу са одредбама Закона о донацијама у јавном сектору.

ЗА ФИНАНСИРАЊЕ ПОВРАТКА И ИНТЕРНО РАСЕЉЕНЕ 190.000 КМ

Влада Републике Српске дала је сагласност Министарству за избјеглице и расељена лица за утрошак 190.000 КМ за финансирање повратка у Српску, Федерацију БиХ /ФБиХ/ и рјешавање проблема интерно расељених.
За повратак у Републику Српску биће издвојено 80.000 КМ, у ФБиХ 60.000 и за рјешавање проблема интерно расељених лица 50.000 КМ, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Влада је након прихватања информације о захтјевима за суфинансирање пројеката Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске дала сагласност овој установи да суфинансира пројекте у износу од 430.000 КМ.