latinica  ћирилица
18/09/2014 |  19:00 | Аутор: РТРС

Британац са мисијом да спаси "југа" од заборава

Фил Даст, наставник физике и хемије у Ипстоунсу у Енглеској, обожава "Заставине" аутомобиле, толико да је основао Клуб власника "југа".За "Волстрит џурнал" каже да је "југо" најбољи од свих аутомобила направљених у Источном блоку.

Љубав према "Заставиним" аутомобилима родила се када је преко Ибеја покушао да набави аутомобил за сина.

Сада има четири аутомобила из фабрике из Крагујевца.

Клуб власника "југа" започео је 2010. у нади да ће окупити све људе који дијеле његову фасцинацију, али је онда открио да их у Великој Британији има тек 25 спремних за вожњу, преноси РТС.

Мото клуба гласи: "Неко мора да пази на ове аутомобиле, јер ће, у противном, нестати заувијек".

Последњи који је купио био је "застава 311", популарнији као "стојадин". Жутог ветерана купио је од једне жене, која га је држала у гаражи 28 година.

"Купио сам га за 190 евра. Очистио сам га, урадио технички преглед и поправио кочнице и одмах отишао да му 'протегнем точкове', први пут послије 28 година", каже Фил.

"Југо" је на Западу постао познат осамдесетих година. Био је невјероватно јефтин и људи се нису много бринули о њему, пошто су их, како каже, сматрали потрошном робом.

"Аутомобили из 'Заставе' стекли су посебно лош публицитет када је жена слетјела са моста у Мичигену. Тврдили су да је аутомобил толико лаган да га је ветар однио, али то, наравно, није била истина", додаје Фил.

"Заставини" аутомобили су полако почели да нестају са путева у Великој Британији и САД након избијања рата на Балкану.

"Уколико погледате све аутомобиле произведене у Источном блоку, 'југо' је одувијек био најбољи", закључио је 42-огодишњи наставник.