latinica  ћирилица
19/09/2014 |  14:05 | Аутор: СРНА

Радојичић и Пшеница отворили сајам привреде, пољопривреде и туризма

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић и амбасадор Словачке у БиХ Јан Пшеница данас су у Челинцу свечано отворили Трећи регионални сајам привреде, пољопривреде и туризма, који окупља више од 100 излагача.

Радојичић је том приликом истакао да је значајно да у наредном периоду власти у Републици Српској наставе са побољшањем пословног амбијента, запошљавањем и развојем привреде у Српској.

"Наше опредјељење мора бити да се развија продуктивно запошљавање, трговина, индустрија, туризам и пољопривреда у Српској", поручио је Радојичић отварајући ову дводневну манифестацију.

Он је рекао да локална заједница мора да учини све што је у њеној надлежности да се доведу нови инвеститори и подстакне даље запољшавање.

Наводећи да се Српска већ шесту годину бави посљедицама тешке економске кризе, Радојичић је рекао да је и поред тога за осам година бруто домаћи производ Српске повећан за више од 60 одсто, док је спољнотрговинска размјена за осам година удвостручена.

Према његовим ријечима, повећани су и сви параметри који се односе на индустријску производњу.

Он је навео да је од почетка прошле године, као и у првом кварталу ове године, у Српској забиљежена позитивна стопа раста БДП-а, што показује благе знакове опоравка од рецесије, у којој је Српска била 2012. године.

Радојичић је подсјетио да су Српску ове године задесиле катастрофалне поплаве, које су нанијеле штету процијењену на око двије милијарде КМ.

Он је истакао да су републичке и локалне власти учиниле све да се од поплава опорави оно што се може опоравити, те захвалио ЕУ, УНДП-у и другим партнерима, који су помогли и помажу у реконструкцији објеката од јавног интереса у Српској.

Министар индустрије, енергетике и рударства Српске Жељко Ковачевић рекао је да је данашњи сајам у Челинцу добра прилика да се привредници, предузетници и пољопривредници састану, успоставе контакте и размијене искуства, ради јачања сарадње и постизања конкурентности на домаћем и страном тржишту.

"Влада Српске и ресорно министарство су били и биће подршка привредницима, јер је евидентно да сви заједно морамо радити на промоцији и увезивању привредника и стварања претпоставки за заједнички наступ на домаћем и свјетском тржишту", истакао је Ковачевић.

Он је похвалио општину Челинац, чије је руководство "показало како једна локална заједница брине о свом привредном развоју".

Амбасадор Словачке Пшеница рекао је да је овај сајам знак да је у Српској препознат значај економског развоја привреде, трговине и туризма, због чега је Словачка прихватила понуду да буде земља партнер Сајма.

Наводећи да је БиХ ове године погођена катастрофалним поплавама и да међународна заједница и Словачка пружају помоћ за санацију и реконструкцију, Пшеница је истакао да БиХ највише може помоћи сама себи, сопственим снагама и јачањем своје економије.

Начелник општине Челинац Момчило Зељковић рекао је да је данашњи сајам један од показатеља да је мала локална заједница спремна да организује велике догађаје и окупи озбиљне људе и привреднике.

Зељковић је напоменуо да ова општина има најмању пореску стопу, да се рента за изградњу привредних објеката може плаћати у 72 рате, те да се предузетничка радња може регистровати за један дан.