latinica  ћирилица
19/09/2014 |  17:48 | Аутор: Блиц

Прва беба из замрзнутог ембриона

Да се у Ваљеву рађају "бебе из епрувете" већ се зна, али овдашњи Центар за вантелесну оплодњу 16. септембар може да упише златним словима - тада је на свијет дошао Јаков Степановић, прва "беба са леда".

Три килограма тежак Јаков је наиме прва беба рођена из замрзнутог ембриона, што је јединствен случај у некој државној здравственој установи Србији.

- Прва трудноћа вантјелесном оплодњом није успјела, али супруг Рајко и ја нисмо губили наду. Вјеровали смо ваљевским љекарима, нисмо били обесхрабрени неуспјехом и прихватили смо нови покушај из одмрзнутих ембриона. Не могу да опишем колико сам била срећна када сам сазнала да сам у другом стању, а камоли када је Јаков рођен - каже мајка Љиљана.

Како објашњава др Бранко Будимировић, шеф тима Центра за вантјелесну оплодњу, од сваке пацијенткиње која уђе у ову процедуру узима се шест ембриона, три свјежа се одмах користе, а три замрзавају у случају да прва трудноћа не успије.

- На тај начин након пар мјесеци имамо могућност да користимо замрзнути материјал. Ако настане трудноћа, онда парови могу касније да дођу по ембрионе за другу бебу - каже др Будимировић.

РФЗО иначе замрзавање и одмрзавање не признаје као трошак који треба да финансира држава, већ то плаћају искључиво потенцијални родитељи. По ријечима ембриолога Центра за ВТО Милице Крстивојевић, замрзнути ембриони чувају се до пет година.

- Као и сви поступци у нашој лабораторији, и процес замрзавања је технички јако захтеван. Први корак је замрзавање. Оног тренутка када се одради други корак, односно одмрзавање, 80 одсто ембриона преживи и они су идентичног квалитета и имају исту шансу за имплантацију као и ембриони који се враћају у свјежем циклусу - објашњава она.