latinica  ћирилица
20/09/2014 |  08:24 | Аутор: Б92

Најлуђе ствари које је избацило море

Непредвидиве морске струје понекад нас изненаде свиме што донесу на обалу.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

На плажама које излазе на отворено море и океане, заиста се свашта може наћи - од надгробних споменика до љубавних писама из Другог свјетског рата.


На хиљаде ципела и патика

Острво Тершелинг на сјеверу Холандије захваљујући морским струјама идеалан је мамац за смеће које море избацује. Након што је 2006. с теретног брода који је пролазио тим водама испало неколико контејнера препуних робе, на плажи је освануло на хиљаде ципела и патика. Локално становништво похрлило је да потражи парове и тако обнови обућу.

Љубавна писма из Другог свјетског рата

Мали дијелови историје испливали су на обалу Њу Џерсија недуго након што је ураган Сенди опустошио америчку обалу. Пронађена писма написала је Дороти Фелон свом будућем супругу Лину Фараму између 1942. и 1948. године.

Огромна очна јабучица

Мушкарац с Флориде пронашао је очну јабучицу величине лоптице за бејзбол па заиграо с њом фудбал на плажи Помпано прије него што ју је ставио у свој фрижидер. На крају је откривено да је очна јабучица припадала сабљарки.

Надгробни споменици

На једну од плажа у Сан Франциску прије двије године испливало је неколико надгробних споменика. Велики гранитни комади касније су “рециклирани“ и искоришћени као грађевеински материјал за зграду близу плаже.

Сто година стар виски

Након што се брод "Стјуарт" насукао 1904. године на полуострву Лин на северу Велса, из њега је испало на стотине боца вискија. Локално становништво искористило је прилику, али и стотину година касније, боце вискија се и даље проналазе.

Глава крокодила

Одсјечена глава очито великог крокодила испливала је на обалама Јужне Африке прошле године. Фотографије су постале вирални хит, али никад није пронађено објашњење нити је откривено одакле је и зашто допливала крокодилска глава.

Кокаин у вриједности 70 милиона долара

Ако питате полицију, на плажама се неријетко могу пронаћи разне количине дроге, али запљена у Јапану вјероватно је највећа икада забиљежена. Шест великих паковања, од којих је свако садржавало по 78 килограма кокаина, испливало је на плажи крај Токија. Поносни власник није се јавио.

Стотине ража

Научници ни у случају сиротих ража којих је на стотине испливало и угинуло у Гази 2013, нису пронашли никакво смислено објашњење. Из неког разлога локални рибари били су одушевљени.

Е.Т.

Модел популарног филмског ванземаљца Е.Т.-ја у “природној“ величини откривен је код британског Олд Портсмута. Врло брзо је пронађена и власница - 76-годишња Маргарет Велс којој је лутка била и украдена, а како је завршила у мору, нико не зна.

Мотор Харли-Дејвидсон

Локално становништво је на плажи на острву Грејем на западу Канаде пронашло мотор Харли-Дејвидсон у великом бијелом контејнеру кои је очигледно донијело море. Како се касније испоставило, мотор је припадао Јапанцу Икуу Јокојами, а завршио је чак 6.500 километара даље од куће након цунамија који је у марту 2011. погодио Јапан. Харли је у мору провео око годину дана. Захваљујући снажним струјама контејнер није потонуо, него је испливао у Канади, а мотор, у нешто лошијем и зарђалом стању, власник није хтио натраг, већ га је поклонио музеју као сјећање на 15.000 људи страдалих у цунамију.