latinica  ћирилица
20/09/2014 |  09:51 | Аутор: ТАНЈУГ

У Бриселу посјетите Село чоколаде

Белгија, која себе воли да назива "земљом чоколаде", данас ће добити нову туристичку атракцију: музеј посвећен овој посластици у стилу чувене фабрике чоколаде Вилија Вонка.
Чоколадни воз - Фото: flickr.com
Чоколадни возФото: flickr.com

Чоколада се сматра националним благом у Белгији у којој се производе познати брендови као што су Годива, Неухаус, Леонидас и Цоте д'Ор.

Музеј, који ће данас отворити своја врата посјетиоцима, смјештен је у бившој фабрици чоколаде у Бриселу, а његов циљ је да забави и исприча занимљиву историју овог слаткиша који сви воле.

"Белгијанци никада нису порицали страст према чоколади. Постали смо земља чоколаде", изјавио је за АФП дизајнер музеја Анри Дипуи.

У средишту музеја, који носи назив "Белгијско село чоколаде", налази се велика стаклена башта, права мала џунгла од стабала какаовца и других тропских биљака.

Посјетиоци могу да сазнају како се зрна какаовца беру и прерађују у какао који се користи за прављење чоколаде.

Могу да чују историју чоколаде од њеног настанка у централној Америци гдје су је Маје и Астеци конзумирали у виду напитка, преко њеног увођења у Европу гдје су је донијели Шпанци, па све до њене данашње масовне производње.

Упознаће се и са занимљивостима које су везане за чоколаду: да је ова посластица била тема жучних религиозних расправа о томе да ли је треба јести за вријеме поста или не, те да је често била забрањена дјеци.

Посјетиоци ће моћи да виде како се чоколада најрадије конзумира у појединим земљама: у виду топлог напитка, као на примјер у Холандији, у облику пралина које су омиљене у Белгији или као млијечна чоколада којом се највише дичи Швајцарска.

Наравно, посјетиоци ће не само имати прилику да разгледају разне чоколадне производе већ и да их пробају.
Чоколада је један од главних производа Белгије. Ова мала чланица ЕУ производи око 172.000 тоне чоколаде годишње.