latinica  ћирилица
20/09/2014 |  17:22 | Аутор: Б92

Обама у УН тражи помоћ у борби против исламиста

Амерички предсједник Барак Обама намјерава да сљедеће недјеље на Генералној скупштини затражи већу међународну подршку против Исламске државе.
Барак Обама - Фото: AP
Барак ОбамаФото: AP

 



Амерички предсједник Барак Обама намјерава да сљедеће недјеље изнесе Генералној скупштини Уједињених нација своје намјере у вези са Исламском државом и затражи већу међународну подршку у борби против те екстремистичке групе.

"Нећемо оклијевати да предузмемо акцију против тих терориста у Ираку и Сирији. Али то није само битка Америке", рекао је Обама о терористичкој групи која је до сада заузела велике дијелове територија двије сусједне земље.

"Ми ћемо предводити широку коалицију нација, које учествују у овој борби. Ово није случај 'Америка против ИСИЛ-а', већ случај 'народ тог региона против ИСИЛ-а' ", додао је Обама, користећи другу скраћеницу по којој је позната Исламска држава.

Међутим, упркос значајној подршци у земљи да заузме оштрији став, Обама сматра да не треба слати копнене трупе у Ирак, само три године пошто се војска САД повукла из те земље, пренио је АФП.

Предсједник је, такође, поздравио гласање у Конгресу - један од ријетких тренутака јединства у иначе подијељеном Вашингтону - којим је подржано наоружавање побуњеника за борбу против припадника ИС, у комбинацији с ваздушним нападима који би требало да буду извршени у Сирији.

"Гласање је послало свијету моћан сигнал: Американци су уједињени пред опасношћу. Надам се да ће Конгрес наставити да омогућава да наша војска чини оно што мора да би обавила посао", истакао је Обама.

Он је навео 40 земаља које су до сад предложиле да помогну "широкој кампањи" против ИС, обезбијеђујући обуку, опрему, хуманитарну помоћ и подршку у ваздушним нападима.

"А ове недјеље, у Уједињеним нацијама, наставићу да окупљам свијет против опасности", поручио је Обама.

Он је додао и да је "ово тренутак америчког вођства".

"Кад је свијет у опасности, кад је свијету потребна помоћ, он позива Америку. А ми позивамо своју војску", закључио је Обама.