latinica  ћирилица
20/09/2014 |  20:44 | Аутор: РТРС

Анђелковић: Русија показала прврженост Српској

Пријемом предсједника и премијерке Српске Милорада Додика и Жељке Цвијановић у Кремљу, Русија је показала да подржава РС и да ће стати иза ње. То је оцијенио директор београдског Центра за стратешку сарадњу Драгомир Анђелковић.

 Анђелковић каже да Срби имају много разлога да буду задовољни због оваквог састанка и оваквог односа Москве према Српској и да из таквих састанака произилазе и конкретни политички и економски потези.

Русија је, каже, сваким даном све значајнија глобална сила и на економском и на војно-политичком плану, тако да и ми можемо да гледамо са више оптимизма у будућност, сматра Анђелковић. Кад год је, каже, била јака Русија, Срби су имали озбиљну подршку. 

Посјета је прошла на начин који надилази међународни статус РС. Они су примљени као представници прворазредне независне државе. Путин се обично са представницима страних држава састаје протоколарно 15-20 минута. Овдје се радило о таквом састанку који се обично одвија само када долазе премијери и предсједници великих европских држава. Русија је симболички хтјела да покаже да уважава максимално РС, да је у духу Дејтона сматра и државом која је дио бх. конфедерације и коначно да у Русији имамо партнера који ће свим снагама стати иза РС.