latinica  ћирилица
20/09/2014 |  21:00 | Аутор: РТРС

Проглашена тз. "Република Илирида"

Албанци у Македонији истрајни су у свом давно постављеном циљу – уједињење свих Албанаца у једну државу. Прије два дана, некадашњи лидер албанске Партије демократског дјеловања, Невзат Хаљиљи прогласио је такозвану ,,Републику Илириду'', која се наводно заснива на Уставу САД-а.

 Партија је затражила да Македонија функционише као држава двије равноправне републике – Илириде и Македоније, по принципу бивше заједнице Србије и Црне Горе. Уколико македонске институције буду игнорисале постављене захтјеве, Хаљиљи најављује референдум. 

Албански вилајет као циљ Призренске лиге из 1878. Албанци поново покушавају да постигну. За Невзата Хаљиљија ,,Република Илирида'' била би тачка на дискриминацији Албанаца у Македонији, .

,,Македонија треба да се уреди као Унија Илириде и Македоније. Нисмо за промјену спољних граница Македоније, али треба дефинисати административне границе Илириде и Македоније. То треба да буде урађено по моделу који су прије неколико година имале Србија и Црна Гора и који Белгија сада има'', сматра  Невзат Хаљиљи, некадашњи лидер албанске Партије демократског деловања
Да успостављање Илириде није идеја новијег датума потврђује и лидер Демократске партије Срба у Македонији, Иван Стојилковић. Албанци су се за то борили увијек када је Македонија стајала на стакленим ногама. Тако је и овај пут, каже, само што је ситуација утолико компликованија јер је контрола над исламским фактором потпуно изгубљена.

 "Ради се о маргиналним политичким групацијама што не значи да није опасно. Они су поприлично јединствени када је у питању остваривање њихових националних циљева. У том смислу треба широм отворити очи и у том смислу посматрати догађаје једноставно и предвидети све могуће посљедице'", каже Иван Стојилковић, лидер Демократске партије Срба у Македонији
"Албанци то не могу да раде сами. Неки страни фактори, који су распаљивали рат на Балкану '90 - их година како би могли да интервенишу и овде граде нови светски поредак, сада стоје иза Албанаца у Македонији и гурају их у једну врсту немира" ,навео је аналитичар Драгомир Анђелковић.

 Од премијера Македоније затражено је да покрене поступак за федерализацију Македоније. То се неће догодити, сматрају аналитичари. Није успјело ни '92., па вјероватно неће ни сад.

"Мислим да ће тешко успјети. Та већина у македонском парламенту подразумијева већину у обје нације, дакле Албанци можда могу да се сложе са тим, али неће етнички Македонци и мислим да у овом тренутку нема пролаза ни у Међународној заједници'", каже аналитичар Милош Шолаја.

Тим прије што Македонија ни са једном државом у окружењу нема потпуно уређене односе, сматрају стручњаци. Она је велики узрок нестабилности, а ово је додатно угрожава.